Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt şi ce vor liderii separatiştilor din estul Ucrainei

slaviansk.jpg

La Donetk şi Lugansk continuă pregătirile pentru referendum ( foto: REUTERS/ Baz Ratner)

Insurgenţii pro-ruşi din estul Ucrainei continuă să pregătească referendumul privind independenţa, ce-ar urma să aibă loc duminică. Consultarea populară va fi organizată în două dintre regiuni: Doneţk şi Lugansk. În total acolo trăiesc aproape 7 milioane şi jumătate de oameni din cele 45,5 milioane câte numără toată Ucraina. Liderii rebeliunii pro-ruse au respins apelul lansat miercuri de Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei le ceruse să-şi amâne referendumul pentru o dată ulterioară.

Autoproclamata republică populară Doneţk  are un guvernator şi un  co-preşedinte. Primul se numeşte Pavlo Gubarev, are 31 de ani şi e patronul unei agenţii locale de publicitate. Amator de box, Gubarev a devenit mai întâi purtător de cuvânt al mişcării contestatare din estul Ucrainei,  după căderea în februarie a fostului preşedinte Viktor Ianucovici. În tinereţe a fost militant al Partidului socialist progresist ucrainean, o formaţiune politică ce are ca principal program respingerea Occidentului – şi deci a globalizării, a SUA şi a FMI – şi revenirea la o uniune cu Rusia.

Al doilea lider separatist din Doneţk este Denis Puşilin. În vârstă de 33 de ani el co-prezidează regiunea. Cu facultatea de economie neterminată, respectivul a început să vândă ciocolată în anii 2000 pentru contul unui deputat prorus de la Kiev. Intre timp spune însă că a ajuns la şomaj şi se declară partizan al mişcării paramilitare Oplot. Şeful acesteia îşi chemase public simpatizanţii să le « scoată un ochi sau să le rupă picioarele » opozanţilor pro-europeni.

În zona Lugansk s-a impus pe scena politică locală Valeri Bolotov, autoproclamat guvernator popular, în vârstă de 43 de ani. El ocupă şi postul de comandant al armatei din sud-estul Ucrainei. Fost paraşutist activ în conflictele din Armenia şi Nagornâi Karabah, Bolotov ar fi studiat apoi economia şi ingineria. Mobilizându-şi partizanii contra ocupanţilor neonazişti,  cum sunt descrişi cei de la Kiev, guvernatorul şi-a propus ca obiectiv cucerirea capitalei ucrainene.

În fine la Slaviansk s-au făcut cunoscute două personaje. Mai întâi primarul autoproclamat al acestui bastion al insurecţiei pro-ruse pe nume Viaceslav Ponomarev. Cel care cerea nu demult soldaţi şi arme de la Moscova are 49 de ani şi a promis că-i va extermina pe toţi care i se împotrivesc. Se declară gata să facă orice ca să împiedice organizarea prezidenţialelor ucrainene din 25 mai. Oamenii lui sunt cei care au reţinut timp de mai bine de o săptămână echipa internaţională de inspectori OSCE.

Ultimul personaj din această listă de lideri autoproclamaţi este Igor Strelkov Guirkin, 43 de ani, comandant al miliţilor din Slaviansk. Potrivit serviciilor de securitate ucrainene respectivul ar fi colonel al serviciului militar rus de informaţii. Nici el nu vrea să se oprească doar la regiunea Doneţk şi promite că vrea să elibereze Ucraina de fascişti. Din spusele lui Guirkin reiese că trupele sale formate în majoritate din ucraineni, ar fi câştigat experienţă de luptă în Cecenia, Asia Centrală, Irak şi fosta Iugoslavie.