Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza din Ucraina: UE extinde sancţiunile

Uniunea Europeană a decis luni să-şi extindă lista cu sancţiuni ţintite, în lipsa unei "dezescaladări" în Ucraina, a anunţat Consiliul. Între timp, Rusia a anunţat că "respectă" voinţa exprimată de ucrainenii din estul ţării la referendumurile de duminică.

În total, 13 nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista UE cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor.

Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Pe de altă parte, Moscova a anunţat luni că "respectă" voinţa exprimată de ucrainenii din estul ţării la referendumurile organizate duminică şi contează de acum pe un "dialog" între regiunile separatiste şi Kiev, potrivit AFP.

"Respectăm la Moscova expresia voinţei populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk şi plecăm de la principiul că punerea în aplicare a rezultatului referendumurilor (pe tema independenţei-n.r.) se va face civilizat, fără vreo recidivă a violenţei, prin dialog între reprezentanţii Kievului, Doneţkului şi Luganskului", a declarat Kremlinul într-un comunicat de presă.

Primele rezultate ale aşa-zisului referendum, declarat ilegal de Kiev şi comunitatea internaţională arătau duminică seară că aproape 90% dintre participanţi au răspuns "da" în regiunea Doneţk, conform unui reprezentant al rebelilor proruşi.

Între timp, schimburile de focuri şi exploziile s-au reluat luni dimineaţă la Slaviansk.