Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: afacerea Cahuzac, un nou episod

jerome-cahuzac.jpg

Franţa: afacerea Cahuzac, un nou episod

În Franţa afacerea Cahuzac nu s-a încheiat şi înregistreazǎ un nou episod: o comisie de anchetǎ parlamentarǎ încearcǎ sǎ stabileascǎ dacǎ fostul ministru al bugetului nu a beneficiat de un ajutor la nivelul aparatului de stat pentru a-şi ascunde conturile din strǎinǎtate. 

Procedura este rarǎ şi în nici un caz tabǎra socialistǎ nu are motive sǎ jubileze în acest context. Ori de cîte ori numele lui Jérôme Cahuzac apare evocat în presǎ, întreaga sa fostǎ "familie socialistǎ" se simte din nou sub focul criticilor, sau cel puţin al bǎnuielilor de laxism. Este ceea ce vrea de fapt sǎ stabilească şi comisia de anchetǎ, dacǎ nu s-au produs nişte falii, nişte disfuncţionalitǎţi în mecanismul executivului între data de 4 decembrie 2012, cînd au apǎrut primele dezvăluiri legate de conturile lui Cahuzac, şi data de 2 aprilie 2013 cînd a fost pus sub urmǎrire judiciarǎ. Dupǎ cum noteazǎ într-o depeşǎ Agenţia France Presse, deputaţii care fac parte din respectiva comisie, creatǎ la cererea centriştilor, mai vor sǎ afle dacǎ fostul ministru nu a beneficiat de o anumitǎ "protecţie". Trei miniştri socialişti au fost deci convocaţi pentru a se explica în acest context: ministrul economiei Pierre Moscovici, şeful direct al lui Jérôme Cahuzac la ora respectivelor evenimente, responsabilul cu internele, Manuel Valls şi ministrul justiţiei, doamna Christine Taubira.

Şi Jérôme Cahuzac urmeazǎ sǎ aparǎ în faţa acestei comisii, la o datǎ care va fi anunţatǎ ceva mai tîrziu, iar deputaţii însǎrcinaţi cu aceastǎ anchetǎ, în jur de zece, atît de dreapta cît şi de stînga, îşi vor prezenta raportul înainte de începutul verii.

Foiletonul Cahuzac  continuă cu atît mai mult cu cît fostul demnitar a anunţat cǎ vǎ publica o carte pentru a se explica. S-ar putea ca explicaţiile sale sǎ fie stînjenitoare pentru unii dintre foştii sǎi camarazi socialişti, dupǎ cum toate intervenţiile sale publice nu plac deloc puterii actuale. Tot suspansul pe care l-a creat Jérome Cahuzac în legǎturǎ cu o posibilǎ participare la legislativele parţiale din regiunea sa a fost considerat de prost-gust. Unii comentatori considerǎ cǎ omul rǎmîne ros de un fel de dorinţǎ de a se rǎzbuna, deşi el este cel care a fost prins cu minciuna, altfel spus cu un cont secret de peste 600 000 de euro în strǎinǎtate. Un psiholog care se exprima în privinţa fostului ministru al bugetului explica agitaţiile sale în felul urmǎtor: acest om, doar pentru simplul fapt cǎ şi-a recunoscut vina, are acum impresia cǎ a redevenit curat ca lacrima şi nu înţelege de ce nu este din nou acceptat în viaţa politicǎ.

Sǎ mai notǎm la acest capitol cǎ guvernul francez a anunţat înǎsprirea sancţiunilor penale împotriva contribuabililor vinovaţi de evaziune fiscalǎ. Statul francez pierde din cauza acestor fraude, în fiecare an, între 60 şi 80 de miliarde de euro.