Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce mandat are preşedintele Hollande la Consiliul European

Franţa, chiar dacǎ se aratǎ fragilǎ la nivelul economiei, continuǎ sǎ anunţe iniţiative ambiţioase la nivel european. În contextul Consiliului european convocat miercuri 22 mai la Bruxelles, preşedintele François Hollande se deplaseazǎ cu mai multe propuneri. 

 Liderul de la Elysee înţelege sǎ arate cǎ Franţa nu renunţǎ la rolul ei de ledearship în contextul Uniunii Europene şi cǎ printre urgenţele mandatului sǎu prezidenţial, din care au mai rǎmas patru ani, se numǎrǎ şi relansarea construcţiei europene. Încǎ de pe data de 16 mai, cînd a acordat la Paris, o conferinţǎ de presǎ, François Hollande a trasat cîteva linii clare privind Europa. Franţa doreşte instaurarea unui "guvern economic" în zona euro, care să aibă un preşedinte şi reuniuni lunare. Şeful statului francez considerǎ cǎ Europa mai trebuie sǎ se ocupe, şi încǎ repede, de tineretul ei pentru a-i ameliora formarea profesionalǎ şi a-i crea locuri de muncǎ. În consecinţǎ Parisul considerǎ cǎ trebuie activatǎ de pe acum suma de 6 miliarde de euro rezervatǎ acestor obiective în cadrul exerciţiului bugetar 2014-2020.

Franţa mai pledeazǎ pentru o "comunitate europeanǎ a energiei" destinatǎ sǎ coordoneze toate eforturile atît în vederea producerii de energii reciclabile cît şi în perspectiva unei "tranziţii energetice". Într-un registru mai tehnic, Franţa considerǎ cǎ zona euro ar trebui sǎ se doteze cu un buget specific, de naturǎ sǎ permitǎ lansarea unui mecanism de împrumuturi europene. În sfîrşit, pentru a conferi cît mai multǎ credibilitate acestor iniţiative François Hollande înţelege sǎ se reapropie de Germania. S-ar spune cǎ în prezent şeful statului francez nu se mai aratǎ atît de ataşat de ideea constituirii unei alianţe a ţǎrilor din sud, idee cu care s-a instalat la palatul Elysée, cu un an în urmǎ. În declaraţiile sale mai recente el aratǎ cǎ Franţa este ţara care face joncţiunea între sudul şi nordul Europei, Hexagonul este o linie de unire, spune el, pentru a sublinia apoi cǎ fǎrǎ cuplul franco-german Europa nu poate avansa.

Iatǎ deci cu ce idei, iniţiative şi proiecte participǎ François Hollande la reuniunea de la Bruxelles. Iar miercuri 23 mai el se va afla în Germania, la Leipzig, cu ocazia unei aniversǎri : Partidul Social-Democrat German îşi sǎrbǎtoreşte 150 de ani de existenţǎ. El este de fapt cel mai vechi partid din Germania iar doamna Angela Merkel, în ciuda faptului cǎ are alte opţiuni ideologice, va fi şi ea prezentǎ la ceremonii, unde va avea ocazia din nou sǎ stea de vorbǎ cu François Hollande.