
Politică
Evaziunea fiscală: UE doreşte ridicarea secretului bancar
euro.jpg

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Eradicarea fraudei fiscale poate grăbi ieşirea din actuala criză, lucru cu care toată lumea este de acord în principiu. Austria şi Luxemburg sint însă reticente privind ridicarea secretului bancar.
În principal, problema se situează în jurul modificării prevederilor UE în materie de dobânzi ale economiilor şi asta pentru eliminarea riscului de evaziune fiscală.
Este vorba aici despre schimbul automat de informaţii între două state membre privind dobânzile pe economii, plătite persoanelor care nu locuiesc în statul unde a fost deschis contul bancar.
Iar Comisia Europeană ar dori ca aceasta să fie extinsă şi asigurărilor pe viaţă.
Intervine prin urmare aici necesitatea ridicarii secretului bancar, timp de multi ani indragit in Belgia (dar aceasta a renuntat la el) si aparat acum de Austria si Luxembourg .
Austria negociază de mai multe săptămâni pentru ca ridicarea secretului bancar sa nu-i vizeze pe cetatenii austrieci . Ea doreste de asemenea ca acordurile sale cu Lichtenstein si Elvetia sa nu fie repuse in chestiune.
Alte idei
Comisia Europeana a primit totusi săptamâna trecută un mandat pentru renegocierea diferitelor acorduri fiscale cu state din afara UE, respectiv cu Elveţia, Andorra, Monaco şi Lichtenstein.
Austria si Luxembourg spun ca aceasta masura nu este suficient de eficienta daca nu include si renegocierea acordurilor cu paradisuri fiscale mult mai de temut, cum ar fi Insulele Cayman.
Apoi, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania propun ca UE să se doteze cu o legislatie aspra in materie, inspirata de cea americana.
Aceasta ar permite accesul la toate conturile bancare, la tranzactiile si veniturile companiilor europene.
In acest fel, ar fi depistate asa numitele societati ecran prin care o mare parte din capital poate fi plasat in diversele paradisuri fiscale.
Parlamentul European se amestecă
Deputatii europeni au votat marti 21 mai la Strasbourg o rezolutie prin care cer un acord UE rapid privind evaziunea fiscala.
Ei cer ca schimbul de informatii intre statele Uniunii, inclusiv privind conturile de economii, sa devina automat in 2015 ; mai clar, ei cer ca toate tarile UE sa ridice secretul bancar.
Licenţa bancară a oricărui organism financiar care încurajează evaziunea fiscală ar trebuit revocată, mai spun eurodeputaţii.
Comisia Europeană este invitată prin această rezoluţie să impună companiilor multinaţionale publicarea cifrei impozitelor pe care le plătesc în fiecare stat membru UE în care îşi desfăşoară activitatea.
Paradisurilor fiscale, deputaţii le rezerva sanctiuni, cum ar fi bariere tarifare importante, interzicerea accesului la piata publica a UE sau nerecunoasterea statutului juridic al companiilor bazate in astfel de locuri.
Acest apel venit de la Strasbourg nu face decât sa reia in linii mari un alt indemn, cel adresat catre UE de grupul G20 in luna aprilie.