Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA critică situaţia din Iran

sua-critica-situatia-iran.jpg

Akbar Hashemi Rafsandjani şi Esfandiar Rahim Mashaie (Foto: AFP/Behrouz Mehri)

Diplomaţia americană consideră că cei opt candidaţi la alegerile prezidenţiale din iunie din Iran nu au probabil nici o legitimitate populară. Washingtonul critică excluderea din cursă a doi candidaţi principali.

Doi dintre principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Iran, Akbar Hashemi Rafsandjani şi Esfandiar Rahim Mashaie, nu au primit autorizaţia de a participa la scrutinul din 14 iunie. Aceste alegeri ar urma să fie câştigate de un om loial regimului actual.

Rafsandjani, fost preşedinte în perioada 1989-1997, nu face parte din lista de opt nume reţinută de Consiliul Gardienilor Constituţiei, care validează candidaturile dintre cele 686 de personalităţi înregistrate. La rândul său, Mashaie este un apropiat al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Singurul abilitat să dezaprobe acţiunile Consiliului Gardienilor Constituţiei este ayatollahul Ali Khamenei.

 

Reacţia SUA

 

"Consiliul neales al gardienilor din Iran, care nu este responsabil în faţa poporului iranian, a descalificat unii candidaţi, sprijinindu-se pe criterii vagi", comentează într-un e-mail adresat AFP un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, Patrick Ventrell.

"Consiliul a redus lista de aproape 700 de candidaţi la opt oficiali, pe care regimul îi consideră reprezentanţi ai intereselor sale, mai degrabă decât ale iranienilor", spune diplomatul american.

Statele Unite şi Iranul nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980.