Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist moldovean: ”Există șanse de depășire a crizei politice”

2thumbs-207627.jpg

Analist moldovean: ”Există șanse de depășire a crizei politice”

La Chișinău au început negocierile pentru formarea noului Guvern. La prima vedere, liberal-democrații, democrații și liberalii reformatori par optimiști privind crearea unei noi majorități parlamentare. Cât timp va mai dura criza politică în R.Moldova , va fi sau nu susținut proiectul noului Acord de constituire a viitoarei coaliții de guvernare, propus de PLDM și dacă sunt gata liberalii, conduși de Mihai Ghimpu să se afle în opoziție, a încercat să afle Valeria Vițu, discutând cu analistul politic, Nicolae Negru. 

Potrivit comentatorului moldovean, există anumite șanse de depășire a crizei politice.”A fost numit un candidat pentru funcția de premier. Liderul PLDM s-a întâlnit cu liderul PD, dar și cu liderul grupului liberalilor reformatori. Aflăm că se implică și Traian Băsescu, președintele României”.

Pe de altă parte, continuă Nicolae Negru sunt și semne descurajante cum ar fi atacul indirect asupra lui Iurie Leancă prin apariția unor materiale privind activitatea Ministerului de Externe,în momentul în care a fost înaintat pentru fotoliul de premier.”Faptul că această informație vine din partea Rusiei, iarăși ridică anumite semne de întrebare. Și filiera prin care a fost plasată această informație în spațiul public, e vorba de un site, afiliat PL-ului, iarăși ne face să credem că nu este întâmplător”, consideră Nicolae Negru.

PD-ului îi va fi dificil să se obișnuiască cu ideea că nu mai deține PG și CNA

În ceea ce privește proiectul noului Acord de constituire a viitoarei coaliții de guvernare, înaintat de PLDM, analistul politic de la Chișinău spune că democrații ar putea să-l semneze, doar că Partidului Democrat îi va fi dificil să se obișnuiască cu ideea că nu mai controlează Procuratura Generală sau Centrul Național Anticorupție. ”De asta de fapt depinde dacă se rezolvă criza politică sau nu, va renunța PD-ul să mai controleze unele instituții de stat sau se va împăca cu situația unui partid democratic, care desigur își exercită influența ideologică în societate, prin intermediul membrilor săi și nu prin anumite interese economice sau de grup”, mai spune Negru.

”Aflarea în opoziție îl dezavantajează pe Ghimpu”

La negocierile pentru formarea noului Cabinet de miniștri nu participă liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, dar și grupul său, aflat în minoritate în Parlament.

”Ghimpu s-a pomenit acum în rolul vulpii care spune că nu-i plac strugurii că sunt necopți. Această retorică a președintelui PL vine de la faptul că PLDM refuză să negocieze cu ei. Este adevărat că Mihai Ghimpu nu s-a comportat destul de corect în relațiile cu liberal-democrații și în raport cu liderul PLDM, Vlad Filat. A adoptat o terminologie agresivă, vehementă, intransigentă, o poziție inflexibilă, distructivă. Aflarea în opoziție nu-l avantajează pe Ghimpu. Greșesc cei care cred că trecerea în opoziție, alături de PCRM îi va aduce voturi sau un plus de imagine. S-ar putea ca o parte din primarii liberalii, funcționarii să plece”, este de părere Nicolae Negru.

PL trebuie să facă ceea ce a promis alegătorilor - să aducă schimbarea în R.Moldova”

PD, PLDM și deputații grupului Hadârcă vor putea învesti Guvernul, consideră comentatorul.” Noua majoritate parlamentară poate funcționa și fără Ghimpu. Totuși, cred că liderul Partidului Liberal trebuie să rămână în această coaliție pro-europeană și să facă ceea ce a promis alegătorilor - să aducă schimbarea în R.Moldova”, a mai precizat politologul de la Chișinău.

Până la sfârșitul lunii mai, parlamentarii moldoveni ar trebui să aprobe noul Cabinet de miniștri, în frunte cu Iurie Leancă,prim-vicepreședintele PLDM. Dacă nu se va reuși acest lucru, șeful statului, Nicolae Timofti urmează să desemneze o altă candidatură pentru funcția de premier. Dacă nu va avea susținerea necesară nici de această dată în Parlament, șeful statului dizolvă Legislativul și anunță alegeri parlamentare anticipate.

 
Analistul politic Nicolae Negru.