Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Londra: Un militar ucis, alte două persoane rănite

police-londres.jpg

Londra: Un militar ucis, alte două persoane rănite

Un militar britanic a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite prin împuşcare, în sud-estul Londrei, în ceea ce pare a fi un atac terorist, anunţă Sky News. Potrivit CNN, Guvernul britanic a confirmat faptul că e vorba despre un atac terorist. ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

21: 50: Premierul britanic, David Cameron, aflat la Paris, a denunţat "un act barbar" şi un "atac înspăimântător, cu caracter terorist".

"Este un act barbar, un atac înspăimântător, produs la periferia Londrei; în mod evident, este un incident cu caracter terorist", a declarat David Cameron, potrivit AFP. Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Franţei, François Hollande.

"Exprim întrega solidaritate cu premierul David Cameron şi Marea Britanie după uciderea unui militar britanic la Londra. Trebuie să luptăm împreună împotriva terorismului, oriunde", a spus François ollande.

21:36: Postul ITV a difuzat o înregistrare video în care unul dintre agresori afirmă: "Jurăm pe Allah cel atotputernic că nu vom înceta niciodată să luptăm împotriva voastră. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite să vadă aşa ceva pe stradă astăzi, dar şi pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite să vadă atrocităţi. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi".

21.20: "Există puternice indicii că a fost un incident terorist", a declarat premierul David Cameron, citat de BBC.

21:10: Poliţia nu confirmă deocamdată ipoteza unui atac terorist. Militarul britanic ucis în Londra de doi suspecţi răniţi ulterior de poliţie a fost atacat cu o sabie şi probabil a fost decapitat, afirmă surse citate de postul Sky News. Cei doi agresori au filmat atacul.

20: 52: Un purtător de cuvânt de la Downing Street a anunţat că premierul David Cameron se va întoarce miercuri seară de urgenţă  la Londra şi va conduce reuniunea COBRA de joi dimineaţă.

Premierul David Cameron, aflat la Bruxelles, s-a declarat "şocat" de acest incident, convocând Comisia guvernamentală pentru Situaţii de urgenţă Cobra.

Atacul a avut loc miercuri după-amiază în cartierul Woolwich, situat în sud-estul Londrei, iar autorităţile îl consideră un "incident terorist". "Crima comisă în cartierul Woolwich este şocantă. Am cerut convocarea urgentă a Comitetului COBRA", a scris pe Twitter premierul David Cameron.

Potrivit unor surse oficiale, doi indivizi au ucis un militar britanic, prin decapitare,  după care au fost răniţi prin împuşcare de autorităţi.

La finalul atacului, cei doi suspecţi au strigat "Allah este mare" - sintagmă care indică un incident islamist.