Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Cameron: Atacul din Woolwich, o trădare a islamului

cameron-atacul-woolwich-tradare-islamului.jpg

O trecătoare depune un buchet de flori la locul atacului din Woolwich, Londra (Foto: Reuters/Neil Hall).

Premierul britanic a declarat joi, după o reuniune a celulei de criză pe tema uciderii unui soldat la Londra, că este vorba nu numai despre "un atac împotriva Marii Britanii", ci şi despre "o trădare a islamului", informează Mediafax, care citează AFP.

"Nu este numai un atac împotriva Marii Britanii şi a modului de viaţă britanic. Este şi o trădare a islamului şi a comunităţilor musulmane, care aduc atât de mult ţării noastre. Nimic în islam nu justifică un astfel de act înspăimântător", a declarat David Cameron, într-o conferinţă de presă.

Premierul britanic a condus joi o reuniune de criză, după uciderea unui militar de către doi bărbaţi, în plină stradă, la Woolwich, un cartier din sud-estul Londrei.

"Ar fi complet eronat să acuzăm islamul că este vinovat de această crimă, la fel de eronat ca a încerca să facem o legătură între acest asasinat şi politica externă britanică sau acţiunile (membrilor) forţelor armate britanice, care îşi riscă viaţa în străinătate, pentru a apăra libertatea", a declarat primarul Londrei, Boris Johnson, pentru postul de televiziune SkyNews.

De aceeaşi părere sunt şi principalele organizaţii musulmane din ţară, între care societatea islamică din Anglia şi Consiliul Musulman Britanic, din care fac parte peste 500 de asociaţii şi fundaţii musulmane şi moschei. "Este un act barbar, care nu are nici o justificare în islam, iar noi îl condamnăm fără rezervă", declară Consiliul.

 

Filmul crimei

 

Doi bărbaţi au agresat miercuri după-amiază pe o stradă din sud-estul Londrei un militar în civil, înjunghiindu-l de mai multe ori cu nişte cuţite de bucătărie şi un topor şi lăsându-l mort în mijlocul drumului. Într-o înregistrare video realizată de un amator şi obţinută de postul de televiziune ITV, unul dintre cei doi criminali a declarat: "Nu veţi mai fi niciodată în securitate! Răsturnaţi-vă Guvernul! Ei nu au grijă de voi. Jurăm pe Allah atotputernicul că nu vom înceta vreodată să luptăm împotriva voastră".

 

 

O femeie în vârstă de 48 de ani a avut curajul să intre în dialog cu unul dintre criminali. Ea a declarat ulterior pentru ITV că apropiindu-se de victimă, unul dintre agresori i-a spus: "Nu îl atinge, eu l-am ucis!". Ea l-a întrebat, atunci, de ce. "Este un militar britanic, omoară oameni. Omoară musulmani în ţări musulmane", ar fi răspuns criminalul.