Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Congres istoric sâmbătă la UDMR

congres-istoric-sambata-udmr.jpg

Liderii UDMR, Marko Bela şi Kelemen Hunor

Eveniment politic de amploare sâmbătă la Miercurea Ciuc. Cel mai mare congres organizat vreodată de UDMR va avea loc în prezenţa unui număr masiv de participanţi, peste o mie. De ce este importantă manifestarea de sâmbătă şi ce rol a jucat UDMR-ul de-a lungul timpului pe scena politică românească?

Nu de puţine ori, UDMR a lăsat impresia că joacă la două capete. Pe de o parte, Uniunea se află acum în Opoziţie şi nu de orice fel, ci "constructivă", după cum spunea luna trecută la RFI preşedintele Kelemen Hunor. El preciza însă că UDMR-ul nu va fi pe post de "Gică-contra".

Şi aici ajungem la a doua faţă a formaţiunii maghiare, cea de grupare ce cochetează veşnic cu sferele Puterii. Chiar şi de pe băncile Opoziţiei. O Opoziţie ce nu are şanse să ajungă la vreun numitor comun, afirma acelaşi Kelemen Hunor. El susţine însă că USL nu se va rupe, prin urmare UDMR nu se află în cărţi pentru o nouă guvernare.

Una peste alta, Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc este cel mai mare eveniment de acest gen din istoria formaţiunii. Peste o mie de oameni vor participa la manifestare, printre ei aflându-se şi liderii principalelor partide din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Vasile Blaga.

Vor fi adoptate un nou statut şi un nou program ale Uniunii, precum şi documente pe teme prioritare, ca modificarea Constituţiei, alegerile europene de anul viitor şi evident, Ţinutul Secuiesc.