Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim acord între guvernul columbian și rebelii FARC

Guvernul columbian și gruparea rebelă FARC au reușit să se înțeleagă în ceea ce privește primul capitol al acordului de pace dintre cele două părți. Este vorba despre reforma funciară. Victimele exproprierii și refugiații urmează să fie despăgubiţi. Din 11 iunie, negocierile de pace vor continua între guvern și rebeli.

Agenda discuțiilor este extrem de vastă. Negocierile se axează pe combaterea traficului de droguri în Columbia, participarea grupării de gherilă la viața politică, dar și dezarmarea rebelilor. Discuțiile de pace durează deja de câteva luni și se desfășoară pe teren neutru, în Cuba. Putem vorbi de un prim succes, chiar dacă și acesta este doar parțial, deocamdată. Victimele exproprierii de terenuri și refugiații urmează să fie despăgubiţi. Reforma funciară reprezintă primul capitol de negociere. Aceasta nu va intra în vigoare însă până când nu va exista o declarație comună după finalizarea tuturor negocierilor.

Actualul dialog de pace a început în noiembrie anul trecut. În conflictul dintre grupare rebelă de stânga FARC și guvernul columbian și-au pierdut viața circa 600.000 de persoane în 50 de ani. Peste 4 milioane de oameni s-au refugiat din calea violențelor. Guvernul de la Bogota vrea să încheie negocierile anul acesta. Reforma agrară este primul din cinci puncte ce sunt dezbătute la Havana.

În ciuda procesului de pace, violențele nu au încetat în Columbia. Joi au fost ucise patru persoane într-un raid al rebelilor în nordul țării.