
Politică
ONU, ineficientă în protejarea civililor
onu_-_consiliul_de_securitate_-_reuters-jessica_rinaldi.jpg

Raportul "remarcă o tendință persistentă a operațiunilor de menținere a păcii de a nu interveni cu forța atunci când sunt atacați civili", în timp ce utilizarea forței militare este autorizată de Consiliul de Securitate.
Raportul atribuie acest fenomen mai multor cauze, printre care un "lanț dublu de comandament între conducătorii misiunii și țările ce le furnizează trupe" și divergențele din cadrul Consiliului de Securitate asupra oportunității sau modalităților intervenției în forță.
În plus, misiunile de multe ori consideră că nu au efective sau echipamente suficiente pentru a se arăta mai ferme. "Căștile albastre" sunt de asemenea preocupate de sancțiunile posibile /curtea marțială sau chiar să apară în fața Curții Penale Internaționale/ în cazul când utilizarea forței ar fi considerată inadecvată sau excesivă.
Raportul, datat din martie, a fost prezentat în această săptămână unui comitet al Adunării Generale a ONU însărcinat cu supravegherea bugetului organizației.
Cel mai recent exemplu care susţine acest raport este situaţia din Siria, ţară ce se confruntă cu un război civil sângeros de mai bine de trei ani. ONU nu a reuşit să autorizeze o intervenţie militară pentru stoparea regimului al-Assad, acuzat că îşi masacrează poporul, după ce Rusia şi China s-au opus unei astfel de intervenţii utilizându-şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate.