Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paleologu la RFI: Ar fi absurd să fiu exclus din PDL; să punem umărul la propăşirea partidului? Astea-s formule bolşevice!

Deputatul Theodor Paleologu spune într-un interviu la RFI că i s-ar părea "absurd" să fie dat afară din PDL. El afirmă că membrii partidului nu sunt iobagi pe moşia unui vătaf. "N-am înţeles bine cum e cu "să vină la muncă". Să semnăm o condică?", se întreabă democrat-liberalul. Paleologu recunoaşte că Vasile Blaga i-a fost "simpatic" la început, dar acum nu face decât să se încrunte, "cu ochii ieşiţi din cap".

Theodor Paleologu spune că "partizanii domnului Blaga îl numesc "Unificatorul", cu U mare. Păi, ce fel de unificator, dacă îşi pune câinii să latre, să muşte, să înjure şi să scuipe? Pentru că să ne înţelegem, aici e o tactică cu care deja ne-am obişnuit. Sunt toate aceste agresiuni din partea unor sateliţi din actuala conducere şi sunt atitudini incalificabile, nu mă refer numai la inepţia politică a unui asemenea demers. Dar este uman inacceptabil să ataci în felul ăsta, să spui: dacă nu vă place, ieşiţi afară, praful şi pulberea se va alege de voi. Este o lipsă elementară de curtoazie, care din păcate, infestează spaţiul public românesc. Nu este singurul partid în care acest lucru se întâmplă".

Deputatul se întreabă ironic dacă nu cumva Vasile Blaga îl va pune să semneze o condică de prezenţă la partid: "Eu nu ţin morţiş să fiu dat afară din partid, adică nu ţin neapărat să pozez în victimă în vreun fel, eu nu am planuri politice pentru anul viitor, aşa cum au alţi colegi sau eventual prieteni. Pentru mine, miza cea mai importantă în acest moment este să consolidez şcoala pe care o fac şi care merge admirabil de bine. Sunt foarte mult prins cu aceste cursuri pe care le fac în timpul săptămânii, în week-end, am sute de cursanţi şi am sentimentul că fac un lucru foarte important pentru societate. Sigur, mă duc la Parlament, votez în plen, mă duc la Comisia de Cultură şi la Comisia pentru UNESCO (...). În rest, ce să fac? N-am înţeles bine cum e cu "să vină la muncă". Să semnăm o condică? N-am înţeles bine".

 

"Nu suntem iobagi!"

 

Theodor Paleologu respinge "formulele bolşevice" folosite de unii lideri ai PDL: "Astea-s formule bolşevice, cu pusul umărului, să punem umărul la propăşirea partidului! În primul rând, cei care au puterea în partid trebuie să ştie să-i pună la treabă pe cei din partid, e o calitate de leadership, să ştii să-i faci pe ceilalţi să lucreze pentru un scop comun. Dar dacă-i înjuri şi-i ameninţi în permanenţă, fie direct, fie prin interpuşi, nu poţi obţine rezultatul ăsta, că doar nu suntem iobagi pe moşia cuiva, pe moşia unui vătaf, care-şi permite absolut orice faţă de noi, insulte şi aşa mai departe!".

Deputatul PDL deplânge faptul că preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, e mai mult "încruntat" în ultima vreme: "Mie îmi era foarte simpatic Vasile Blaga mai demult, la primele întâlniri, în afară de faptul că avea exprimările lui faţă de intelectuali şi cultură, pe care nu le gustam, dar aveam o simpatie pentru un om cald, simpatic. În ultima vreme, nu l-am mai văzut decât încruntat, cu ochii ieşiţi din cap, ameninţând şi punându-i pe alţii să înjure atunci când nu o face direct".

 

"Nu-mi fac calcule legate de plecări"

 

Theodor Paleologu spune că i s-ar părea "absurd" să fie exclus din PDL: "În ceea ce mă priveşte pe mine, mi s-ar părea absurd, pur şi simplu absurd să fiu dat afară, pentru că mi-am permis să spun o evidenţă, că nu este deloc inteligent politic să ai un discurs făcut aproape exclusiv din înjurături şi ameninţări!".

"Nu-mi fac calcule legate de plecări sau mai ştiu eu ce, cu atât mai mult cu cât privesc cu anumit scepticism pe anumite persoane, care animă viitorul partid Mişcarea Populară, să zicem", precizează el.

Întrebat dacă se regăseşte în vreo formaţiune de dreapta nou-înfiinţată, Paleologu a răspuns: "Nu, categoric, nu! Mă rog, pot privi cu anumită simpatie către unele (...). Evident că avem de-a face cu o pulverizare a dreptei, o atomizare dezastruoasă".