Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O datorie de 4,3 milioane de euro blochează conturile Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii are conturile blocate din cauza unei datorii de 4,3 milioane de euro, din mandatul lui Eugen Nicolăescu. Ministerul nu poate face nici o altă plată către unităţile din sistemul de sănătate, până nu îşi achită această datorie, din 2008. În apărarea sa, ministrul de resort spune că un singur cont e blocat de executorul judecătoresc, nu toate.

O firmă din Austria a cerut executarea conturilor Ministerului Sănătăţii, din cauza unei datorii de peste 4,3 milioane de euro, acumulate din 2009, din timpul mandatului lui Eugen Nicolăescu.

Acesta a declarat la Digi24 că situaţia nu este gravă, întrucât este vorba despre un singur cont, în care sunt "doar câţiva lei”. În 2010, firma a cerut în instanţă executarea silită a ministerului, pentru a-şi recupera datoria. Judecătoria Sectorului 3 a admis acţiunea şi a decis executarea silită a instituţiei.

Ministerul mai are de plătit restanţe şi cheltuieli de judecată. În urma deciziei instanţei, MS nu va putea face nici o plată, astfel că nici salariile sau alte contracte pentru servicii sau utilităţi nu vor putea fi achitate. Eugen Nicolăescu a declarat ca un singur cont e blocat de executorul judecătoresc, nu toate. Este vorba de contul prin care se făceau plăți comerciale obișnuite, cum ar fi cumpărarea de bilete de avion sau de rechizite. Ministrul Sănătăţii a precizat că "restul conturilor sunt la Trezorerie şi nu pot fi blocate”.