Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul sirian, pe masa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

dosarul-sirian-masa-consiliului-onu-drepturile-omului.jpg

Combatant al Armatei Siriene Libere (Foto: Reuters/Muzaffar Salman)

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va analiza miercuri un proiect de rezoluţie ce condamnă "intervenţia unor combatanţi străini" la Qousseir, în vestul Siriei, potrivit AFP.

Proiectul de rezoluţie "condamnă intervenţia unor combatanţi străini care luptă în contul regimului sirian la Qousseir" şi se declară "profund preocupat de faptul că implicarea lor reprezintă o ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale".

Documentul cere autorităţilor siriene să permită un "acces liber şi neîngrădit" ONU şi agenţiilor umanitare, pentru ca acestea din urmă să poată salva civili, în special la Qousseir.

Proiectul subliniază "necesitatea ca cei (care sunt vinovaţi) de masacre comise la Qousseir să dea socoteală", dar şi cei care "în Siria (sunt) vinovaţi de încălcări grave ale legilor internaţionale umanitare".

Proiectul de rezoluţie depus de Statele Unite, Turcia şi Qatar vizează mişcarea şiită libaneză Hezbollah, fără să o numească.

Textul va fi prezentat miercuri într-o dezbatere în regim de urgenţă a Consilului Drepturilor Omului. Rezoluţiile acestui organism nu au un caracter constrângător.

Între timp, Ministerul sirian de Externe denunţă decizia Uniunii Europene de a nu prelungi embargoul privind vânzarea de armament către rebelii sirieni. "Decizia Uniunii Europene este un obstacol în calea eforturilor internaţionale de a obţine o soluţie politică la criza din Siria", anunţă diplomaţia de la Damasc.