Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden: România, aliat serios şi de nădejde

joe_biden_romania_aliat_serios_si_de_nadejde.jpg

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden (Foto: Reuters/Eric Thayer)

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a ajuns marţi la Bucureşti, la bordul Air Force 2, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile. El a spus că Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci şi principiul fundamental din secolul XX potrivit căruia graniţele nu pot fi schimbate cu forţa: "Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea!".

Joe Biden a declarat la Baza 90 Otopeni că forţele americane au găsit în România aliaţi de nădejde, ţara noastră fiind "un partener serios şi ferm din prima zi".

Vicepreşedintele SUA a afirmat că Statele Unite au "o obligaţie sacră" să fie alături de România, el dând asigurări că "naţiunile din NATO nu sunt singure".

Joe Biden a mai spus că Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, ci şi principiul fundamental din secolul XX potrivit căruia graniţele nu pot fi schimbate cu forţa: "Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea!".

Vicepreşedintele SUA şi soţia sa au fost întâmpinaţi la Aeroportul Otopeni, la scara avionului, de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.

Oficialul american se va afla marţi şi miercuri la Bucureşti, unde va aborda subiecte precum relaţiile economice bilaterale, situaţia din Ucraina şi din regiune, securitatea energetică, întărirea instituţiilor democratice româneşti şi combaterea corupţiei.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii cinci ani, când tot vicepreşedintele SUA a venit la Bucureşti, în octombrie 2009.