Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biden către Ponta: SUA sunt gata să ajute România să-şi asigure independenţa energetică

SUA sunt gata să acorde României ajutorul necesar pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia. Iată ce a declarat vicepreşedintele SUA, Joe Biden, după discuţia cu premierul Victor Ponta.

"Securitatea naţională şi cea energetică sunt inseparabile în această parte a lumii. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea să continue să-şi folosească resursele energetice şi dependenţa ţărilor europene de aceste resurse ca o armă împotriva oricărui stat din regiune. Din acest motiv, credem că dezvoltarea unei pieţe energetice europene foarte sigure, diverse şi interconectate este pasul important următor de iniţiat pentru colegii noştri europeni, în cadrul proiectului larg de integrare economică. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata să oferim asistenţă, pentru că deţinem ceva expertiză în acest domeniu, dacă se doreşte", a spus Joe Biden.

El crede că România poate constitui puntea de legătură între pieţele energetice din zona Mării Negre şi zona Europei Centrale şi de Est.

Prin extinderea producţiei de gaze naturale, România poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii săi, iar prin extinderea reţelei de conducte, România poate deveni parte a soluţiei energetice pentru Republica Moldova, a afirmat vicepreşedintele american.

 

Statul de drept, "o problemă de securitate naţională"

 

Joe Biden a spus pe de altă parte că statul de drept reprezintă o problemă de securitate naţională şi care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor.

Vicepreşedintele SUA i-a transmis premierului Victor Ponta că cea mai importantă măsură pentru atragerea investiţiilor este consolidarea statului de drept şi combaterea corupţiei.

Respectarea aceloraşi reguli pentru mediul de afaceri, asigurarea unor proceduri transparente de soluţionare a litigiilor şi predictibilitatea pieţei sunt alţi factori fundamentali pentru dezvoltarea afacerilor, a mai afirmat Joe Biden.