Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi decisivă la Chişinău

zi-decisiva-chisinau.jpg

Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă

PLDM-ul lui Vlad Filat, PD-ul lui Marian Lupu şi liberalii reformatori din Republica Moldova au semnat joi un acord privind formarea unei coaliţii de guvernare. Parlamentul urmează să acorde de la ora 14 votul de încredere Guvernului condus de premierul desemnat, liberal-democratul Iurie Leancă.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Există şanse mari să fie votat un nou Guvern şi prin urmare să se pună punct crizei politice de la Chişinău, dau asigurări unii politicieni. Deşi au mai rămas câteva ore până la şedinţa în plen, nu a fost creată o majoritate parlamentară. Negocierile pentru formarea Executivului au durat mai multe zile. Liderii formaţiunilor au avut întrevederi departe de ochii presei, uneori chiar şi noaptea.

Nu a fost făcută publică lista miniştrilor care vor intra în Guvernul Leancă. Din componența Cabinetului Filat făceau parte 17 miniștri, șapte de la Partidul Liberal Democrat și câte cinci miniștri de la Partidul Democrat și Partidul Liberal. Există voci care spun că unii miniștri liberali din tabăra lui Mihai Ghimpu vor fi demiși. Totodată, unii miniștri democrați nu se vor regăsi în Guvernul Leancă.

 

Programul Guvernului Leancă, definitivat

 

În seara zilei de miercuri, în presă a apărut programul Guvernului Leancă, intitulat "Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare". Potrivit documentului, printre prioritățile noului Cabinet se află "asigurarea integrării de facto a Republicii Moldova în spaţiul politic, economic şi geografic european, care se va produce odată cu semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului de asociere, de liberalizare a regimului de vize şi de creare a spaţiului economic comun cu UE. De asemenea, este importantă accelerarea realizării reformelor solicitate atât de comunitatea internaţională, cât și de societate în domeniul justiţiei, combaterii criminalităţii, asigurării libertăţii mass-media, drepturilor omului, liberalizării economiei, domenii vitale pentru integrarea europeană a ţării şi pentru bunăstarea fiecărui cetăţean".

 

Şedinţa Parlamentului, programată pentru ora 14

 

Deputaţii moldoveni urmează să decidă în timpul reuniunii cum vor vota, în secret sau uninominal. La ședința Parlamentului va veni și șeful statului, Nicolae Timofti, care va ține un discurs privind criza politică din Republica Moldova. Tot la ședința de joi, premierul desemnat, Iurie Leancă, va prezenta prioritățile noului Executiv, precum şi miniştrii care se vor regăsi în noul Cabinet.

Pentru a fi învestit Guvernul în funcție, este nevoie de 51 de voturi din cele 101. Democrații, grupul liberalilor reformatori și liberal-democrații întrunesc 53 de voturi.

Liderul Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat la începutul săptămânii că cei cinci deputați rămași din PL nu vor susține echipa și candidatura lui Iurie Leancă.

 

Ce se întâmplă dacă nu este votat Guvernul?

 

În cazul în care parlamentarii nu își vor da votul pentru Cabinetul de miniștri, condus de Iurie Leancă, președintele țării, Nicolae Timofti urmează să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier. Dacă timp de 45 de zile Legislativul nu învestește un nou Guvern, șeful statului dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate. Or aceasta nu este o soluție în prezent pentru Republica Moldova, spun analiștii. În eventualitatea unui scrutin parlamentar, comuniștii vor reveni la guvernare.

Pe 5 martie 2013, Guvernul Filat a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, inițiate de Partidul Comuniștilor și susținute de Partidul Democrat, dar și de grupul deputaților neafiliați. Ulterior, președintele țării l-a propus pe Vlad Filat din nou pentru funcția de premier, iar la scurt timp, Curtea Constituțională a decis că liderul liberal-democraților nu poate ocupa fotoliul de prim-ministru. Potrivit hotărârii Curții Constituționale, un premier al unui Guvern demis "prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile".

Pe 15 mai, șeful statului îl propune pentru funcția de premier pe Iurie Leancă, șeful diplomației moldovenești. Timp de 15 zile, prim-ministrul desemnat a avut mai multe runde de negocieri cu grupurile parlamentare, în vederea acordării votului de încredere noului Cabinet.

Chişinău, Valeria Viţu, despre posibila învestire a Guvernului condus de Iurie Leancă