Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: România ca stat naţional este o definiţie desuetă şi emoţională!

frunda-romania-stat-national-este-definitie-desueta-emotionala.jpg

Gyorgy Frunda: România nu este stat naţional!

România nu este stat naţional, iar această definiţie din Constituţie este pur sentimentală, declară la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

În opinia lui Gyorgy Frunda, "această definiţie este pur sentimentală, emoţională în Constituţia României, ea nu are efecte nici politice, nici juridice. Ea se contrazice cu o serie de articole care prevăd drepturile minorităţilor naţionale, pentru că nu poţi să spui că România este stat naţional, iar în articolul 6 să spui că statul român recunoaşte drepturile minorităţilor la păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţilor naţionale".

Consilierul premierului declară că "România nu este stat naţional nici ca şi construcţie politică. Toate deciziile judecătoreşti din România pot fi cenzurate de Curtea de la Strasbourg, deficitul economic al României demult nu se hotărăşte la Bucureşti, ci la Bruxelles, armata română demult nu mai ascultă numai de comenzile Statului Major Român, ci de cele ale NATO. Aşa că suntem într-o epocă nouă, modernă, benefică României şi ar fi cazul să recunoaştem acest lucru".

Frunda precizează că "România este singura ţară membră a Uniunii Europene, care se autodefineşte ca "naţional". Este o definiţie desuetă, demult uitată de istorie, dar asta o vom putea face doar când partidele politice româneşti vor avea bărbăţia politică să propună acest lucru".

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins propunerea UDMR ca sintagma "stat naţional" să fie eliminată din articolul 1 al legii fundamentale.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre statul naţional