Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia califică afirmațiile Prințului Charles la adresa lui Putin drept “scandaloase”

Federația Rusă a calificat drept “scandaloase” presupuse afirmații ale Prințul Charles cu privire la președintele Vladimir Putin. Moștenitorul tronului britanic ar fi afirmat într-o discuție particulară că unele dintre acțiunile liderului rus se aseamănă cu cele ale naziștilor.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Moscova a declarat că “remarcile prințului nu-i fac cinste, dacă într-adevăr a spus așa ceva”.

În paralel adjunctul ambsadorului Federației Ruse la Londra, Alexandr Kramarenko, a avut o întâlnire cu Sian Mac Leod, director în ministerul britanic al afacerilor externe, în cursul căreia, pe lângă presupusele afirmații ale Prințului Charles, a fost discutată și situația din Ucraina.

Biroul de presă al moștenitorului tronului a refuzat să facă orice comentarii, dar în schimb reacția politicienilor britanici a fost în general una favorabilă la adresa Prințului Charles.

Premierul David Cameron a declarat că nu comentează asupra unor conversații particulare, dar că oricine are dreptul la opinii private.

Vicepremierul Nick Clegg a spus că Prințul Charles este liber să se exprime, iar liderul opoziției, Ed Miliband a declarat că prințul are o justificare în afirmațiile sale.

El a fost însă criticat de președintele comisiei parlamentare de politică externă, deputatul Laburist Mike Gapes, care a spus că Prințul Charles ar trebui să înceteze politica externă pe cont propriu.

Din punct de vedere constituțional, monarhul britanic nu are dreptul de a emite în public opinii cu caracter politic, iar Prințul Charles are un statut similar cu cel al Reginei Elisabeta a II-a.     

Recent, prințul a înlocuit-o la anumite evenimente publice pe mama sa, ajunsă acum la vârsta de 88 de ani, deci controversa cu Federația Rusă nu este prea utilă pentru monarhia britanică.

Lunea trecută, în cursul unei vizite la un muzeu din Canada, Prințul Charles a stat de vorbă cu o voluntară care lucra acolo, Marienne Ferguson, care provine dintr-o familie evreiască refugiată în timpul celui de-al doilea război mondial din Polonia ocupată de naziști.

Doamna Ferguson a povestit că prințul i-ar fi spus că ocuparea unor țări de către Hitler nu este prea diferită față de ceea ce face Putin acum.

Controversa vine într-un moment extrem de delicat, nu doar datorită deteriorării relațiilor dintre Marea Britanie și Rusia ca urmare anexării de către Moscova a Crimeei, dar și în perspectiva participării Prințului Charles  alături pe președintele Putin la ceremoniile consacrate aniversării a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia.

Corespondentul RFI La Londra Petru Clej