Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri europene în România: Eu cu cine votez?

Peste 500 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, își dispută cele 32 de mandate de europarlamentari în alegerile europene din România. Treisprezece partide politice, două alianțe și opt candidați independenți au participat, timp de 30 de zile, la campania electorală.

În cursă se află listele alianţei PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului — Dan Diaconescu, Partidului Mișcarea Populară, PNȚCD, Forței Civice, Partidulului Alternativa Socialistă, Alianței Naționale a Agricultorilor, Partidului România Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republică, Partidului Dreptății Sociale și Partidului Ecologist Român. În competiție sunt și opt candidați independenți între care actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Dănuț Liga şi Iulian Capsali.

Pe lista Alianței PSD-UNPR-PC pe prima poziție se regăsește actualul europarlamentar PSD Corina Crețu. Președintele PSD, Victor Ponta, își propune să obțină un scor de 35%. Lista candidaților PNL pentru europarlamentare este deschisă de Norica Nicolai. Președintele PNL, Crin Antonescu, spune că obiectivul liberalilor pentru alegerile europarlamentare este obținerea unui scor de 25%. La UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler ocupă prima poziție pe listă. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că scopul formațiunii este de a obține 2-3 mandate.

La PMP primul pe listă e eurodeputatul Cristian Preda iar formaţiunea își propune să obțină la euroalegeri un scor cu două cifre. Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare pe prima poziție se află Theodor Stolojan. Şi partidul Noua Republică vine cu o listă condusă de liderul formaţiunii Mihail Neamțu. PP-DD participă la alegerile europarlamentare cu Dan Diaconescu, care deschide lista şi crede că partidul va avea la euroalegeri un scor de 15%. Lista PRM este deschisă de Corneliu Vadim Tudor. Lista Forţei Civice este deschisă de președintele formaţiunii Mihai Răzvan Ungureanu iar Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat vine cu o listă avându-l în frunte pe Aurelian Pavelescu. Lista Partidului Ecologist Român este deschisă de jurnalistul Radu Morar. În fine, Partidul Verde deschide lista cu Florin Brabete.