Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kremlinul ameninţă Occidentul cu propriile sancţiuni

putin_vladimir_-_prim-plan_bun.jpg

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Rusia anunţă că va lua măsuri dacă statele occidentale înăspresc sancţiunile economice aplicate Moscovei pentru modul în care Rusia a acţionat în criza ucraineană. Documentul cu aceste contra-sancţiuni a fost întocmit şi este secret, din raţiuni evidente, a afirmat, vineri, consilierul economic al Kremlinului. UE ar putea hotărî săptămâna următoare noi sancţiuni pentru Rusia.

'Pot să spun că această strategie, sau, dacă nu este o strategie, o tactică, a fost stabilită și este înscrisă într-un document care, din rațiuni evidente, este secret', a spus consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov.

'Fie că este vorba despre sancțiuni individuale ori împotriva companiilor, sancțiuni sectoriale, cuprinzătoare ori sistemice, fie că vizează sau nu sistemul bancar, acțiuni corespunzătoare au fost stabilite pentru fiecare dintre aceste nivele', a explicat Belousov. 'Așadar, dacă se întreprinde ceva împotriva Rusiei, știm cum să reacționăm suficient de repede', a mai afirmat el, conform Agerpres.

La rândul său, președintele rus a afirmat că sancțiunile vor avea oricum un efect de bumerang pentru economiile statelor occidentale, întrucât companiile acestora vor pierde piața rusă, unde au investit masiv și au câștigat cu greu poziții pe care vor trebui să le cedeze concurenților.

Avertismentele Moscovei vin în condiţiile în care şefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre o posibilă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, dacă Moscova va perturba scrutinul prezidențial de duminică din Ucraina.