Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hannes Swoboda la RFI: PSD a obţinut un rezultat foarte bun, ne bazam pe un scor puţin mai mic

hannes_swoboda_rfi_psd_obtinut_rezultat_foarte_bun_bazam_scor_mai_mic.jpg

Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda

Socialiştii europeni sunt mulţumiţi de rezultatul obţinut de PSD la alegerile europarlamentare, între 41% şi 43%. "Este un scor foarte bun, o adevărată victorie, care le va creşte influenţa în grupul socialiştilor europeni", spune la RFI liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda.

Hannes Swoboda : Cred că este un rezultat foarte bun, e o adevărată victorie pentru socialiştii români. Scorul aduce un spor puternic grupului nostru şi socialiştii români vor avea o influenţă puternică în grupul nostru politic în Parlamentul European cu acest sprijin solid al alegătorilor români.

 

Rep.: Credeţi că după aceste alegeri, influenţa României, nu doar a socialiştilor români, în PE va creşte? În clipa de faţă, nici un eurodeputat român nu conduce vreo comisie parlamentară. Se va schimba situaţia?

H.S.: Asta s-ar putea schimba cu poziţia puternică pe care o au socialiştii români. Depinde, desigur dacă vor fi 16 sau 17. Nu ştiu exact acum ordinea celorlalte delegaţii naţionale, dar cred că sunt oarecum în linia întâi în unele grupuri politice. Deci împreună cu germanii, cu britanicii, cu italienii, poate şi cu spaniolii, avansează şi cred că vor avea o poziţie specială în Parlamentul European.

 

Rep.: Vă surprind rezultatele din România?

H.S.: Nu sunt foarte surprins. Noi ne bazam pe un pic mai puţine voturi, eram puţin mai precauţi în privinţa victoriei socialiştilor, dar acum vedem că e un rezultat chiar mai bun decât însuşi premierul se aştepta, atunci când am vorbit eu cu el.

 

Rep.: Credeţi că acest rezultat creează condiţiile ca Victor Ponta să candideze la Preşedinţie?

H.S.: Cred că acest rezultat îi aduce un sprijin puternic domnului Ponta în orice situaţie. Nu mă pot pronunţa eu prin telefon, dar cred că este ceva de care domnul Ponta poate fi foarte mândru şi care îl va pune poate într-o situaţie şi mai dificilă de a face o alegere. Dar ţine de el să ia o decizie şi desigur, de partid. Este foarte tânăr şi trebuie să vadă desigur că uneori tinereţea poate fi un dezavantaj, când ai de făcut o alegere atât de dificilă: preşedinte sau premier.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scorul PSD la alegerile europarlamentare