
Politică
Regina Elisabeta a II-a aniversează 60 de ani de la încoronare
default.png

Aniversarea de anul acesta va avea o amploare mult mai mică decât cea de anul trecut, când a fost marcată împlinirea a șase decenii de la urcarea pe tron și survine într-un moment în care Regina Elisabeta, ajunsă la 87 de ani, pare să-și reducă aparițiile în public în exercitatea atribuțiilor de șef al statului.
Marți, 4 iunie, de la ora 11 dimineața, va avea loc în prezența suveranei, a Prințului consort Filip și a altor membri ai familiei regale un serviciu religios consacrat aniversării încoronării.
Pe data de 2 iunie 1953, în aceeași catedrală, Elisabeta a II-a era încoronată de către Arhiepiscopul de Canterbury, în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, prima de acest fel din Marea Britanie.
Încoronarea a avut loc după 15 luni de la urcarea pe tron a Elisabetei, ca urmare a decesului tatălui ei, George al VI-lea.
Semnificaţia religioasă
Această ceremonie, care în general are loc la câtva timp după accederea la tron a monarhului, nu are o semnificație politică sau constituțională, ci una religioasă, cu atât mai mult cu cât suveranul este și lider suprem al Bisericii Angliei, care are statut de cult de stat.
În această calitate, el sau ea depune un jurământ, singurul depus de suveran, prin care, între altele, suveranul se angajează să păstreze statutul privilegiat al Bisericii Angliei, introdus de regele Henric al VIII-lea în 1534, cu prilejul rupturii de Biserica Catolică.
Acest jurământ solemn a fost interpretat ca un act care o obligă pe Regină să-și exercite atribuțiile pentru tot restul vieții, iar Elisabeta a declarat cu prilejul celei de-a 40-a aniversări a accederii la tron că misiunea ei este una pe viață.
Timpul este însă necruțător și Elisabeta a II-a a ajuns acum la vârsta de 87 de ani. Mai are ceva mai mult de doi ani și o va depăși ca longevitate pe tron pe stră-străbunica ei, Regina Victoria, care a avut cea mai lungă domnie a unui suveran al Angliei și Marii Britanii, timp de peste 63 de ani.
Regina nu a avut probleme deosebite de sănătate până acum, dar ea a anunțat că la summitul Commonwealth-ului din Sri Lanka din luna noiembrie a acestui an, nu va mai fi prezentă, fiind reprezentată de fiul ei, Prințul moștenitor Charles, care și el va împlini anul acesta 65 de ani.
Schimbările
Din 1953 până acum s-au schimbat multe, începând cu gradul de penetrare a televiziunii. Pe atunci, existau doar două milioane de aparate TV în Regatul Unit, iar universalizarea accesului la televiziune a transformat și monarhia britanică, silită să se adapteze în această perioadă a comunicațiilor instantanee.
O altă schimbare este reducerea rolului Bisericii Angliei în societate, odată cu prăbușirea numărului de credincioși anglicani care merg cu regularitate la biserică. Această evoluție a pus sub semnul întrebării caracterul oficial al Bisericii Angliei, în frunte cu suveranul zilei, dar deocamdată statutul ei constituțional privilegiat nu a fost modificat.
În 1953, încoronarea Reginei Elisabeta a fost descrisă de prim-ministrul vremii, Winston Churchill, ca o pată trecătoare de culoare într-o perioadă marcată de austeritatea de după cel de-al doilea Război Mondial.
Azi, monarhia și-a pierdut mult din aura mistică și majestuoasă, precum și din distanța pe care o păstra de populație acum 60 de ani. Dar așa cum au arătat sondajele de opinie, forma actuală de guvernământ este în continuare preferată de populația republicii.
O mare parte din popularitatea monarhiei este legată și de persoana Reginei, aflată pe tron de peste șase decenii. Ce se va întâmpla cu monarhia după ce Elisabeta a II-a nu va mai fi, asta e altă discuție.