Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câştigătorii şi perdanţii europarlamentarelor în România

Cele 32 de mandate obţinute de partidele politice din România la alegerile europarlamentare se împart între alianţa PSD, urmată de PNL, PDL, UDMR, PMP şi independentul Mircea Diaconu. Potrivit estimărilor după ieşirea de la urne, cele mai multe mandate merg la coaliţia PSD-UNPR-PC, 16 locuri. Cu toate acestea, la multe partide, există perdanţi care nu vor obţine un loc în Parlamentul European.

Din cele 32 de mandate ale României, 16 vin de pe lista coaliţiei dintre PSD-UNPR şi PC. Între numele cunoscute: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu.

Liberalii vor fi reprezentaţi de Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig. Nu a obţinut un loc de parlamentar Lucia Varga, fost ministru pentru ape şi păduri, care a ocupat locul 11 pe lista PNL de la aceste alegeri.

Europarlamentarii PDL vor fi Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu. Pe poziţii neeligibile au fost George Scripcaru, primar al Braşovului şi Gheorghe Falcă, primar al Aradului.

Din partea UDMR în PE se vor regăsi Iuliu Winkler, Csaba Sogor şi Vincze-Lorand Gyorgy. Fostul parlamentar Ferentz Astalos s-a regasit abia pe pozitia 11 pe listele Uniunii Maghiarilor şi nu a obţinut un fotoloiu de eurodeputat.

Din partea PMP, vor fi trimişi, potrivit estimărilor după închiderea urnelor doi parlamentari: Cristian Preda şi Siegfried Mureşan. Fostul ministru de externe Theodor Baconschi e primul sub linie, pe poziţia a treia pe lista Partidului Mişcarea Populară.

Mircea Diaconu e singurul independent care a reuşit să obţină voturile necesare mandatului de europarlamentar la alegerile europarlamentare de anul acesta, dintre cei 8 candidaţi independenţi prezenţi pe buletinele de vot. Între ei s-a remarcat Iulian Capsali, regizon independent, tatăl a 9 copii, care a primit neoficial susţinerea mai multor reprezenatnţi ai Bisericii Ortodoxe. Printre ceilalţi perdanţi ai scrutinului de ieri se numără Partidul Noua Republică a cărui listă de candidaţi începea cu preşedintele Mihail Neamţu şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu care a obţinut 2,1%, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne. În fine, nu au obţinut locuri în parlamentul de la Bruxelles nici următoarele formaţiuni: PRM, Partidul lui Dan Diaconescu, PNŢCD, Partidul Ecologist, Partidul Verde, Alianţa Naţională a Agricultorilor şi Partidul Dreptăţii Sociale.