Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căsătoria pentru homosexuali întâmpină cel mai mare obstacol

126332355-0.jpg

Căsătoria pentru homosexuali întâmpină cel mai mare obstacol

Proiectul legii căsătoriei între persoane de același sex întâmpină cel mai mare obstacol de până acum în calea adoptării sale cu prilejul celei de-a doua lecturi în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic.

În dezbaterea care începe luni și se termină cu un vot marți oponenții proiectului vor să introducă un amendament  care practic ar compromite adoptarea proiectului.

Petse 80 de lorzi s-au înscris la cuvânt, printre care și Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, un oponent al legiferării căsătoriei între persoane de același sex.

La dezbateri și vot vor participa toți cei 26 de episcopi anglicani care sunt membri de drept ai Camerei Lorzilor.

Criză constituțională?

Fostul episcop de Rochester, Michael Nazir Alli, a declarat că în cazul în care proiectul este adoptat iar Regina Elisabeta a II-a îl va promulga, suverana și-ar încălca jurământul de acum 60 de ani depus cu prilejul încoronării, în care se angaja să respecte “legile lui Dumnezeu”.

Pe de altă parte, unul dintre sprijinitorii proiectului, Lordul Alli, homosexual și prieten al fostului premier Laburist, Tony Blair, a declarat că blocarea proiectului de către Camera Lorzilor ar duce la o criză constituțională și ar putea forța guvernul să recurgă la adoptarea proiectului prin recurgerea la Parliament Act.

Această procedură, introdusă în 1949, prevede adoptarea automată a proiectelor de lege aprobate de Camera Comunelor – camera inferioară, aleasă, a parlamentului – după un an, indiferent de atitudinea Camerei Lorzilor.

Parliament Act a fost invocat doar de patru ori în cei 64 de ani de existență, ultima oară în 2004, când guvernul condus de Blair a forțat adoptarea interzicerii vânătorii de vulpi cu câini.     

Camera Comunelor a adoptat cu o largă majoritate în cele trei lecturi succesive proiectul, dar unul dintre oponenții din Camera Lorzilor, independentul  Geoffrey Dear, a declarat că în cazul respingerii de către camera superioară, guvernul nu ar avea niciun motiv să apeleze la impunerea forțată a adoptării sale prin Parliament Act, o astfel de măsură nefigurând în programul electoral al Partidului Conservator al premierului David Cameron la precedentele alegeri parlamentare din 2005.

Un fost președinte al Partidului Conservator, Lordul Mawhinney, a declarat că o mare majoritate a membrilor partdiului său se opun adoptării acestui proiect. Sondajele de opinie arată că majoritatea populației este în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex.