Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Graham Watson (ALDE): Mă surprinde mult propunerea PNL de a trece la PPE

Propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, privind trecerea eurodeputaţilor liberali de la grupul ALDE la cel al PPE provoacă nemulţumiri în familia liberalilor europeni. Graham Watson (ALDE) spune la RFI că este surprins de această propunere. El crede că liberalii români vor realiza că Partidul Popularilor Europeni este "mai puţin confortabil şi mai puţin înrudit decât îşi imaginează poate Crin Antonescu".

Ar fi o idee bună trecerea europarlamentarilor liberali la grupul PPE? "Nu şi mă surprinde mult, pentru că grupul PPE nu este un grup liberal. Personal, nu am nici o obiecţie faţă de domnul Juncker, cred că este un candidat bine calificat, dar nu este un candidat liberal şi sper că membrii PNL se vor alătura grupului ALDE, unde au fost şi în trecut şi vor sprijini pe cine va sprijini grupul ALDE", spune Graham Watson.

El precizează că "fiecare partid este autonom şi are dreptul să facă ce crede el că e cel mai bine, dar eu aş regreta foarte tare dacă ar părăsi familia liberală. Cred că îşi vor da seama că Partidul Popularilor Europeni este mai puţin confortabil şi mai puţin înrudit decât îşi imaginează poate domnul Antonescu".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că în şedinţa de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European.

"Având în vedere că mecanismele europene sunt diferite de cele din Parlamentele naţionale, cine va avea mai mulţi europarlamentari, mai multe mandate între PPE şi PSD, va desemna preşedintele Comisiei Europene", a explicat Antonescu.

El a precizat că opţiunea PNL este foarte clară, pentru dreapta, pentru un preşedinte al Comisiei Europene din partea PPE, adăugând că există şi o compatibilitate doctrinară, de orientare politică strategică între popularii europeni şi PNL, un partid de dreapta. PNL este în prezent membru ALDE.

 
Graham Watson (ALDE), intervievat de Cosmin Ruscior, despre varianta ca PNL să treacă de la ALDE la PPE