Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză în UMP: preşedintele Copé va demisiona pe 15 iunie

criza_ump_presedintele_jean_francois_cope_va_demisiona_pe_15_iunie.jpg

Jean-François Copé (Foto: Reuters/Benoît Tessier)

Tensiuni la UMP: marţi dimineaţă a avut loc şedinţa biroului politic al formaţiunii franceze de dreapta, cel mai mare partid de Opoziţie din Hexagon. Decidenţii au stabilit deja că actualul lider de partid, Jean-François Copé, va demisiona începând cu 15 iunie şi că în octombrie va fi organizat un Congres anticipat, potrivit publicaţiei Les Echos, în ediţia sa online.

La viitorul Congres UMP, programat pentru octombrie, actualul şef de partid nu se va mai prezenta. De altfel, după ce toată conducerea partidului îşi va da demisia, formaţiunea urmează să fie condusă de trei foşti premieri UMP: Jean Pierre Raffarin, François Fillon şi Alain Juppé.

Reuniunea de criză a UMP a fost organizată în urma aşa-numitei "afaceri Bygmalion", în care partidul e bănuit că a suprafacturat organizarea de evenimente.

Prin intermediul acestei societăţi au fost finanţate evenimente care ţineau de campania electorală a fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. Mai exact, firma Bygmalion ar fi primit de la UMP opt milioane de euro, pentru organizarea mitingurilor de campanie electorală ale partidului în 2012.

Actualul lider UMP, Jean-François Copé, nu ar fi fost la curent cu aceste facturi umflate. Jean-François Copé, nota „Le Parisien” în urmă cu ceva vreme, are origini româneşti. Bunicul său din partea mamei, pe numele real Marcu Hirs Copelovici provenea din zona Iaşiului. Doctorul Copelovici a emigrat în Franţa în anii 1920 din cauza prigoanei legionarilor. După ce a ajuns în Franţa, şi-a schimbat numele în Marcel Copé.

Parchetul din Paris a terminat marţi dimineaţă percheziţiile la sediul UMP, al firmei Bygmalion şi al Génération France, asociaţia politică a lui Jean-François Copé. Anchetatorii au plecat cu mai multe valize de documente şi vor începe interogatoriile.