Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căsătoriile între persoane de acelaşi sex trec de ultimul mare obstacol

Camera Lorzilor a adoptat în a doua lectură proiectul legii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, netezind calea către legiferarea definitivă şi deschizând perspectiva oficierii unor astfel de căsătorii anul viitor.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Susţinătorii măsurii au salutat votul din Camera Lorzilor ca pe un pas înainte pe calea egalităţii, în timp ce oponenţii au avertizat că o astfel de lege subminează însăşi ideea de căsătorie.

Lorzii au respins cu o majoritate de aproape trei la unu un amendament care ar fi compromis proiectul de lege deja adoptat cu o largă majoritate de Camera Comunelor.

Peste 80 de membri ai Camerei superioare au luat cuvântul şi au adus argumente pro şi contra legii, dezbaterea fiind mult mai puțin politizată decât în Camera Comunelor, deoarece lorzii, fiind numiți pe viață, nu trebuie să se supună votului popular.

Ministrul răspunzător de egalitate, Baroneasa Stowell, a declarat după vot că acest proiect este o "forţă a binelui" şi va întări instituţia căsătoriei.

În schimb, lordul Dear, independent şi cel care a propus amendamentul respins de plen, a declarat că proiectul va altera profund conceptul de căsătorie.

Un argument similar a prezentat şi Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, membru de drept al Camerei Lorzilor. El a spus că proiectul de lege slăbește ceea ce există și înlocuiește cu o opțiune mai puțin bună, care nu este nici eficientă și nici egală.

 

3,7 milioane de homosexuali

 

În schimb, votul din Camera Lorzilor a fost salutat de reprezentanții organizațiilor homosexualilor, adunați în fața Palatului Parlamentului de la Londra. "Cei 3,7 milioane de homosexuali din Marea Britanie nu merită să fie cetățeni de categoria a doua", a spus Ben Summerskill, liderul organizației Stonewall, în timp ce coordonatorul campaniei Iubire Egală, vestitul Peter Tatchell, a declarat: "Aceasta este o victorie pentru iubire, căsătorie şi egalitate".

Îngrijorarea oponenților căsătoriei între persoane de același sex este legată mai ales de faptul că de acum încolo, cei care nu sunt de acord cu ea nu ar mai avea dreptul să-și exprime opoziția.

Cultele religioase nu vor fi obligate să oficieze căsătorii religioase între persoane de același sex, dar oponenții se întreabă ce se va întâmpla cu ofițerii de stare civilă confruntați cu obligația oficierii unei căsătorii civile între homosexuali și ce vor face profesorii care vor fi nevoiţi să explice elevilor că o căsătorie între persoane de același sex este la fel de valabilă cu una între persoane de sexe opuse, în caz că nu sunt de acord cu aceasta.

Acum, proiectul de lege va fi trimis în comisii și va reveni în plenul Camerei Lorzilor pentru o a treia și ultimă lectură. Cum un vot negativ atunci este practic de neimaginat, iar Regina prin cutumă nu poate opune veto la promulgare, este de aşteptat ca proiectul de lege să fie adoptat şi să intre în vigoare din iulie 2014, când vor putea avea loc în Anglia şi Ţara Galilor primele căsătorii între persoane de acelaşi sex.

Guvernul Scoţiei a anunţat că va introduce luna viitoare un proiect similar în Parlamentul de la Edinburgh, ceea ce face ca Irlanda de Nord să rămână ultima provincie a Regatului Unit unde căsătoria între persoane de acelaşi sex nu va fi legalizată, ea fiind respinsă de Adunarea legislativă de la Belfast.