Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petre Roman la RFI: Tricolorul fără stemă e mai simplu, mai modern

petre-roman-rfi-tricolorul-stema-e-mai-simplu-mai-modern.jpg

Tricolorul României, cu stemă sau fără?

Deputatul PNL, Petre Roman, preferă ca tricolorul României să rămână fără stemă. El comentează la RFI propunerea adoptată de Comisia de revizuire a Constituţiei privind înscrierea stemei pe steagul naţional.

Petre Roman crede că un tricolor fără stemă e mai simplu şi mai modern: "Suntem încă departe de a considera că această chestiune a fost adoptată. Eu mi-am adus aminte de dezbaterea iniţială care a avut loc în 1991, când nouă ni s-a părut că e mai bine ca aceste culori tricolore să fie fără stemă, pentru a da o imagine mai simplă, mai modernă, mai curată, aşa cum sunt în foarte multe ţări europene".

Dacă va fi înscrisă pe tricolor stema României, acest simbol ar urma să fie şi el modificat. "Până la urmă, vom vedea dacă se va menţine această propunere, adică pe tricolor să fie aplicată şi o stemă, mai ales că există propunerea ca dacă s-ar aplica această stemă, să fie prima stemă a României, adică aceea care a fost elaborată cu prilejul transformării principatelor române în stat recunoscut de marile puteri, deci imediat după Războiul de Independenţă, când România a devenit regatul României. Există şi această propunere, prin urmare mai avem de discutat pe această temă", explică fostul premier.

 

"Tricolorul fără stemă e mai bine primit"

 

Petre Roman preferă tricolorul în forma lui actuală: "Eu unul m-aş menţine la ideea iniţială, pentru că sunt două simboluri distincte, tricolorul şi stema, iar imaginea pentru oricine, nu numai pentru noi, în lume, că la urma urmei, tricolorul serveşte foarte mult pentru a deosebi România ca stat de alte ţări... după părerea mea, imaginea aceasta doar a tricolorului este mai pregnantă, mai bine primită. Dar la urma urmelor, nici nu este chiar aşa o mare problemă, cu sau fără, vom vedea".

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat marţi un amendament al deputatului PSD, Gheorghe Emacu, prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor.

Potrivit amendamentului la articolul 12, alineatul 1, adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, "drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

 
Petre Roman, intervievat de Cosmin Ruscior, despre înscrierea stemei României pe tricolor