Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petre Roman: Recunoaşterea rapidă a Kosovo nu e posibilă

petre-roman-recunoasterea-rapida-kosovo-nu-se-poate-intampla-acum.jpeg

Albanezi din Kosovo sărbătoresc independenţa provinciei (Foto: Reuters).

România ar trebui să-şi menţină poziţia de nerecunoaştere a statului Kosovo. O spune la RFI deputatul PNL, Petre Roman. Fostul premier consideră că Bucureştiul trebuie să fie precaut şi crede că recunoaşterea rapidă nu se poate întâmpla acum, aşa cum ar vrea premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă România ar trebui să-şi menţină poziţia privind Kosovo, Petre Roman a răspuns: "Da. Eu nu văd deloc dezbaterea aceasta în felul în care a fost la un moment dat zilele acestea dusă şi anume să nu fim ultimii. Păi, nu despre asta e vorba, că suntem ultimii, că suntem primii, nu despre asta-i vorba, nu se pune aşa problema. Problema noastră se pune în legătură cu evaluarea în continuare a motivelor, a precauţiilor, pentru care Parlamentul României a declarat că nu recunoaşte statul Kosovo".

Fostul premier apreciază că "această dezbatere trebuie să aibă loc tot în Parlament şi cu acel prilej să avem părerile cele mai întemeiate în această privinţă. Sunt o seamă de oameni, de istorici cu mare greutate şi cu multă experienţă, care sunt în continuare foarte reticenţi".

"Motivele pentru care Parlamentul României a adoptat o rezoluţie prin care nu recunoaşte statul Kosovo, aceste motive nu putem spune că au dispărut. S-au făcut paşi foarte pozitivi în relaţia dintre Serbia şi să zicem autorităţile din Kosovo. Există o părere care nu s-a materializat încă şi anume că alte state care tot aşa nu au recunoscut Kosovo ar recunoaşte Kosovo, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. După cum ştiţi, Serbia nu recunoaşte Kosovo şi în principal nu recunoaşte din cauza nerezolvării problemelor legate de minoritatea sârbă şi aici trebuie să recunoaştem că există un temei serios de a avea îngrijorări în privinţa aceasta", spune deputatul liberal.

 

Trebuie "prudenţă" în privinţa Kosovo

 

Petre Roman crede că "trebuie să procedăm cu prudenţă, în sensul că nici o precauţie în ceea ce priveşte perenitatea interesului naţional nu este în plus. Întotdeauna e mult mai bine să fii precaut, să te gândeşti la anumite situaţii care ar putea să dăuneze perenităţii interesului naţional, însă în acelaşi timp, în momentul în care vom constata că România prin acceptarea, recunoaşterea statului Kosovo realizează un pas într-o direcţie în care este sigură că precauţiile au fost luate şi în acelaşi timp că suntem împreună cu marea majoritate a ţărilor europene, poate că va urma această recunoaştere. Dar recunoaşterea rapidă nu cred că se poate întâmpla acum".

Premierul Victor Ponta a precizat luni că îl va informa pe preşedintele Traian Băsescu asupra discuţiilor din Comisiile de politică externă pe tema recunoaşterii independenţei Kosovo, el declarându-se în favoarea unui proces rapid de recunoaştere şi arătând că şeful statului manifestă prudenţă.

 
Petre Roman, intervievat de Cosmin Ruscior, despre recunoaşterea Kosovo de către România