Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis candidează la preşedinţia PNL

Prim-vicepreşedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a anunţat că va candida la preşedinţia partidului, la Congresul extraordinar. El a cerut şi primit derogare de vechime, pentru a putea candida.

Klaus Iohannis vrea să fie preşedintele PNL: "Astăzi în deschiderea Delegaţiei Permanente am anunţat că voi candida la preşedinţia PNL. Am cerut o derogare de vechime, pentru a fi în această poziţie. Cred că reacţia colegilor din partid a fost una foarte bună. În concluzie, ne pregătim pentru Congres".

Deputatul Ludovic Orban a anunţat miercuri că renunţă la candidatura pentru şefia partidului, pentru a-l sprijini pe Klaus Iohannis. Liberalul menţionează că pune interesele partidului mai presus de interesele sale şi precizează că cea mai bună soluţie pentru PNL este Klaus Iohannis.

Congresul extraordinar al PNL în care va fi aleasă noua conducere a partidului va fi organizat în 28-29 iunie, declară surse liberale.

 

PDL aprobă o alianţă cu PNL

 

În tabăra PDL, conducerea formaţiunii a aprobat miercuri o viitoare alianţă cu PNL.

Preşedintele Vasile Blaga a declarat că ar fi posibilă o fuziune între cele două formaţiuni înainte de alegerile parlamentare din 2016, dar a subliniat că aceasta nu este posibilă înainte de prezidenţialele din toamnă: "Timpul nu ne lasă".

"Argumentul meu, modul în care au performat partidele după 1990 este că întotdeauna alianţele au obţinut rezultate mult mai bune decât partidele realizate prin fuziuni. Şi doi, dacă am începe discuţii astăzi despre fuziune, păi ne-am ocupa de fuziune şi timpul nu ne lasă. Hai să trecem măcar peste alegerile prezidenţiale şi pe urmă putem începe discuţii despre această temă", a spus Vasile Blaga.

Preşedintele PDL a mai declarat că partidul său are în acest moment un candidat foarte puternic la Preşedinţie, Cătălin Predoiu, că împreună cu liberalii vor stabili criteriile pentru a avea un singur candidat şi că s-ar bucura ca acesta să fie reprezentantul PDL.

"Noi îl avem pe al nostru, să vedem pe cine au ei, analizele ca atare şi să avem un singur candidat", a precizat Blaga, referindu-se la faptul că liberalii îşi vor desemna candidatul după Congresul partidului.

De partea sa, vicepreşedintele demisionar al PNL, Sorin Frunzăverde, a spus că în cadrul discuţiilor cu PDL se poate vorbi inclusiv de o fuziune, care să se petreacă pe parcursul acestui an sau la începutul anului viitor: "Se poate vorbi de fuziune şi pe parcursul acestui an, evident, există şi posibilitatea de a realiza această fuziune la începutul anului viitor, după prezidenţiale. Pe de altă parte, dacă deja există acceptul de a avea un candidat unic, practic acest impediment în calea fuziunii iată că a fost rezolvat, nu mai există".

Sorin Frunzăverde îl vede pe Crin Antonescu atât la şefia PNL, cât şi candidat din partea "grupării de dreapta".