
Politică
Speaker-ul Camerei Comunelor, criticat pentru o declaraţie făcută în România
speakerul-camerei-comunelor-mustrat-o-declaratie-facuta-romania.jpg

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Nigel Farage l-a acuzat pe Bercow, care a avut strămoşi în România, de încălcarea statutului de neutralitate impus funcţiei de speaker, ca urmare a unei declaraţii favorabile imigranţilor în raport cu băştinaşii, pe care acesta a făcut-o la Bucureşti.
"Este revoltător că domnul Bercow e de acord să nesocotească înțelepciunea de peste veacuri şi să găsească acceptabil să comenteze despre chestiuni politice şi controversate pe deasupra", a declarat liderul UKIP, partid care susţine ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, într-un interviu acordat cotidianului Daily Telegraph.
El se referea la nişte declaraţii făcute de Bercow în timpul unei vizite oficiale în Parlamentul României, referitoare la ridicarea restricțiilor de pe piața britanică a muncii pentru români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014.
Răspunzând unor întrebări ale gazdelor, speaker-ul a comentat favorabil rolul migranților din noile state membre ale Uniunii Europene, care au venit în Marea Britanie după 2004. "În multe cazuri, ei au venit cu niște aptitudini şi o dăruire, o implicare pe care nu o vedem întotdeauna la forţa noastră de muncă", a spus Bercow la Bucureşti.
Speaker-ul s-a referit şi la tonul "belicos şi strident" al lobby-ului antiimigraţie, al cărui reprezentant de frunte este Nigel Farage, fără însă să-l numească.
Farage, care nu pierde nici o ocazie să avertizeze asupra pericolului "invaziei" românilor şi bulgarilor de anul viitor, nu a comentat pe fond conţinutul declaraţiei lui Bercow, ci doar l-a acuzat pe acesta că şi-a încălcat obligaţia de neutralitate politică, obligaţie care este o cutumă constituţională în Marea Britanie.
Imparţialitatea speaker-ului
Funcţia de speaker–termen care nu poate fi tradus satisfăcător prin "preşedinte de Cameră"–impune o strictă imparţialitate din partea persoanei care o exercită.
Pe durata mandatului său, speaker-ul nu poate fi membru al unui partid politic şi chiar în alegeri candidează sub eticheta de "speaker". În Camera Comunelor nu votează decât în caz de egalitate şi atunci trebuie să respecte nişte precedente stabilite de predecesorii săi şi trebuie să manifeste o imparţialitate absolută atât în incinta Parlamentului, cât şi în afara sa.
John Bercow, care provine din Partidul Conservator, a fost ales deputat la ultimele alegeri în circumscripţia sa, fără contracandidaţi din partea celorlalte două mari partide, laburist şi liberal-democrat, o altă cutumă constituţională, în schimb, unul dintre contracandidaţi i-a fost euroscepticul Nigel Farage.
Bercow este al 157-lea speaker din istoria Camerei Comunelor-primul fiind ales în 1377-şi este primul evreu care ocupă această funcţie.
Fiul unui şofer de taxi din nordul Londrei, ai cărui părinţi, pe nume Berkowitz, au venit din România în urmă cu un secol şi al unei creştine convertite la iudaism, actualul speaker este un personaj extrem de controversat. Deşi provenit dintr-o familie modestă, el a fost atras încă din adolescenţă de Partidul Conservator, unde în tinereţe a făcut parte din aripa de dreapta.
După căsătoria sa cu activista laburistă, Sally Illman (care este cu vreo 15 centimetri mai înaltă ca el), Bercow a început lunga sa alunecare către stânga, ceea ce l-a făcut extrem de impopular printre colegii din Partidul Conservator, care îl acuză adeseori de aroganţă, dar în schimb, l-a ajutat la alegerea în funcţie în 2009, când o majoritate a deputaţilor laburişti l-a susţinut.
Declaraţia de la Bucureşti care-i compară nefavorabil pe autohoni imigranţilor din estul Europei riscă să-i sporească şi mai mult impopularitatea printre deputaţii conservatori, deja alarmaţi de scurgerea de voturi către UKIP, un partid pentru care naţionalismul zgomotos a devenit o armă politică extrem de eficace, după cum au arătat-o recentele alegeri locale, în care o obţinut 23% din voturi, cu numai trei procente în urma Partidului Conservator.