Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armata îşi impune din nou candidatul în fruntea Egiptului

al-_sisi.jpg

Mareşalul al -Sissi, fostul şef al armatei, este preşedintele Egiptului

Abdel Fatah al-Sissi, fostul şef al armatei egiptene şi omul forte de la Cairo, a câştigat prezidenţialele din Egipt obţinând 96 la sută din voturi potrivit unei numărători încă provizorii. Victoria lui al-Sissi nu este surprinzătoare într-o ţară în care vocile disidente sunt reprimate iar opozanţii puşi dupà gratii când nu sunt puşi la zid şi executaţi. 

Noul faraon al Egiptului poartă şi el ochelari de soare şi tot din rândurile armatei provine. 11 luni după ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi – primul şi singurul preşedinte egiptean care nu făcea parte din armată – ex-mareşalul Abdel Fatah al-Sissi practic nu avea adversari. Autoritarul candidat a avut grijă să-i elimine pe toţi partizanii fostului şef de stat. Represiunea a făcut 1400 de morţi şi a trimis după gratii 15 mii de persoane. După islamişti a venit rândul tinerilor progresişti să fie ţinta forţelor de ordine şi ai justiţiei. Singurul contracandidat al lui al-Sissi, o veche figură a stângii egiptene, a cules mai puţin de 4 la sută din voturi. Nu-i de mirare în aceste condiţii că apărătorii drepturilor omului afirmă că actuala putere e şi mai autoritară decât cea din vremea lui Hosni Mubarak, un despot răsturnat acum trei ani.

Scorul, un adevărat plebiscit obţinut de al-Sissi – 96 de procente din voturi – este demn de un regim de tip sovietic şi nemâintâlnit după declanşarea aşa-ziselor primăveri arabe din 2011. In plus, în lipsa unei numărători paralele, nimeni nu poate verifica sau contesta cifrele date publicităţii de guvern.

Singurii care au criticat scrutinul au fost din nou islamiştii pro-Morsi care au chemat la boicot. In fata absenteismului masiv – autorităţile au permis dealtfel votarea o zi suplimentară faţă de cele două oficiale tocmai ca să se depăşească pragul de 50 la sută de votanţi – coaliţia fostului sef de stat islamist salută « o victorie în lupta cu secţiile de votare goale ». Mass-media, unanimă în favoarea fostul şef militar, a lansat apeluri repetate către populaţie ca să vină la urne ca să voteze, aparent fără prea mare succes. Dacă participarea depăşeşte pragul minim legal atunci acest lucru se datorează fraudelor masive, afirmă specialiştii.

Organizaţia Human Rights Watch a subliniat “climatul de represiune care marchează grav imparţialitatea acestui scrutin”. Mult mai diplomatică şi mai reţinută, Uniunea europeană care trimisese câţiva orbservatori la faţa locului, a estimat că scrutinul a fost organizat « respectând litera legii » dar a regretat că « neparticiparea anumitor actori ai opoziţiei a compromis participarea la vot”.