Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Mă îngrijorează ritmul lucrărilor din comisia de revizuire a Constituţiei

kelemen-hunor-ma-ingrijoreaza-ritmul-lucrarilor-comisia-revizuire-constitutiei.jpg

Kelemen Hunor critică modul în care este modificată Constituţia.

UDMR nu va susţine viitoarea Constituţie, dacă aceasta va fi mai puţin coerentă decât precedenta. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El critică ritmul prea alert în care sunt adoptate amendamentele de către comisia parlamentară de revizuire a legii fundamentale.

În opinia lui Kelemen Hunor, "ritmul dictat în aceste zile, modul de abordare şi insuficienta dezbatere publică, lipsa de transparenţă pe mine mă îngrijorează. În anumite segmente, anumite capitole, anumite reglementări mergem într-o direcţie greşită. Dau un exemplu privind unităţile administrativ-teritoriale: introducerea încă unui nivel administrativ între judeţele actuale şi Guvernul central, deci regiunile. Din punctul meu de vedere, din punctul nostru de vedere, este o greşeală fatală pe termen mediu, pe termen lung să creşti birocratizarea, să creşti cheltuielile publice şi să faci în aşa fel încât tot ce a însemnat eşec privind regiunile de dezvoltare economică să fie acest eşec întărit prin transformarea acestor regiuni în regiuni administrative, în unităţi administrativ-teritoriale".

Preşedintele UDMR ameninţă că formaţiunea sa nu va susţine modificarea Constituţiei, dacă viitoarea lege fundamentală va fi mai slabă decât cea din prezent: "Eu nu prea mă pronunţ înainte să văd produsul final, dar un singur lucru pot să vă spun: în cazul în care Constituţia cu care mergem la referendum va fi mai puţin solidă şi mai puţin coerentă decât Constituţia din 2003, atunci eu nu o să găsesc argumente pentru a susţine la referendum o astfel de Constituţie".

"Dacă creştem nivelul birocratic, dacă noi betonăm într-un fel şi întărim eşecul de până acum, dacă rămâne cu cheltuieli în plus această administraţie, cu cheltuieli mari în plus, nu cu câteva zeci sau sute de mii de lei, atunci nu prea văd argumentele cu care noi vom susţine această Constituţie", conchide Kelemen Hunor.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei