Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocierile intercoreene au fost anulate

images.jpg

Coreea de Nord

Coreea de Sud a anunţat marţi anularea discuţiilor la nivel înalt cu Coreea de Nord, prevăzute miercuri, la Seul. Sunt invocate unele neînţelegeri de protocol, potrivit AFP.

ACTUALIZARE : Coreea de Sud a anunţat marţi anularea discuţiilor la nivel înalt cu Coreea de Nord, prevăzute miercuri, la Seul, din cauza unor neînţelegeri de protocol, potrivit AFP.

"Nu vor avea loc discuţii mâine", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afaceri intercoreene, fără să precizeze dacă reuniunea a fost doar amânată pentru o altă dată sau anulată.

Seulul anunţase cu doar câteva ore înainte dificultăţi în privinţa alcătuirii delegaţiilor ce ar fi trebuit să se întâlnească la Hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană.

Negocierile la nivel înalt ar fi urmat să aibă loc după ce Coreea de Sud a anunţat că doreşte două zile de negocieri între ministrul Unificării, Ryoo Kihl-jae şi omologul său nord-coreean, Kim Yang-gon.

Un dialog la acest nivel a avut loc ultima dată în 2007. Totuși cu o zi înaintea primelor negocieri bilaterale, Coreea de Sud şi Coreea de Nord nu şi-au desemnat negociatorii. Seulul încă mai aştepta identitatea şi funcţia negociatorilor nord-coreeni ce urmează să traverseze frontiera miercuri pentru a se prezenta la hotelul din Seul, ales să găzduiască reuniunea.

După luni de tensiuni punctate cu ameninţări cu o adevărată apocalipsă nucleară, Coreea de Sud şi aliaţii săi, dar şi puteri regionale, cu China şi Japonia în frunte, şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că Phenianul doreşte să reia un dialog. Cele două părţi au convenit să desemneze funcţionari de rang înalt ale căror responsabilităţi în gestionarea afacerilor intercoreene rămân neclare.  Ordinea de zi a fost limitată la o serie de proiecte economice blocate, în special vizând complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nod-coreean, închis de Phenian în aprilie, în perioada celor mai intense tensiuni.