Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Geoană la RFI: Riscul unui eşec la referendum este semnificativ, iar liderii USL trebuie să-l ia în calcul

Soarta modificării Constituţiei depinde de decizia pe care o va lua Curtea Constituţională în privinţa pragului de prezenţă. Iată ce declară într-un interviu la RFI senatorul PSD, Mircea Geoană. El estimează că va fi foarte greu ca USL să aducă la vot nouă milioane de oameni, dacă pragul rămâne la 50%, în loc de 30 de procente, cum vrea puterea actuală. "Dacă pragul nu coboară, practic nu mai vorbim despre nici un referendum", afirmă senatorul.

Mircea Geoană se arată rezervat: "Sunt destul de rezervat în a emite afirmaţii decisive până când nu vedem ce spune Curtea Constituţională pe 26 iunie cu privire la pragul de validare al referendumului, oricare ar fi el, că e cel de modificare a Constituţiei sau acest bis pe care domnul Băsescu îl propune astăzi cu privire la Parlament unicameral şi 300 de parlamentari".

Senatorul PSD avertizează că dacă pragul de prezenţă la vot nu coboară, "nu mai vorbim despre nici un referendum".

"Nu pot să anticipez decizia Curţii, dar aş spune că... şi sfatul meu este de a fi mult mai rezervaţi până când vedem dacă se coboară pragul sau nu. Dacă pragul nu coboară şi Curtea nu acceptă această lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca şi prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constituţiei, pentru că 50% este aproape imposibil să mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votanţilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Băsescu. E greu de crezut că într-o propunere mult mai controversată, în care şi partide şi grupări din societate au opinii de multe ori diametral opuse faţă de ceea ce acest forum constituţional propune, că vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred că momentul adevărului nu este atât de mult declaraţia de ieri a domnului Băsescu sau declaraţiile liderilor USL din această perioadă, ci este decizia Curţii. Acolo se joacă jocul, acolo este jocul adevărat", consideră senatorul social-democrat.

 

Şi un prag de 30% ar fi "dificil de atins"

 

Mircea Geoană spune că "în cazul în care Curtea aprobă coborârea pragului, domnul Băsescu vrea să aibă un element suplimentar de anulare a entuziasmului eventual cu care lumea ar veni la vot şi spune : "atenţie, ceea ce vă propun aceşti oameni este prezervarea privilegiilor parlamentarilor, v-aţi pronunţat o dată cu 300 de parlamentari, cu unicameralul, iată ce vă propun cei de la USL" şi va fi o campanie împotriva referendumului. Ceea ce face ca şi 30% să fie o cifră destul de înaltă şi destul de dificil de atins".

Întrebat ce se va întâmpla dacă decizia Curţii Constituţionale va fi de păstrare a pragului de 50% la referendum, Mircea Geoană a răspuns: "Va fi foarte complicat şi e o decizie foarte grea pe care liderii USL vor trebui să o adopte, pentru că dacă te duci înainte cu referendumul cu şanse relativ mici, realist vorbind, nu vreau să par un defetist, nu sunt de felul meu, cred că e nevoie să modificăm Constituţia, dar va fi foarte greu să mobilizezi nouă milioane de oameni să vină la vot, în condiţiile pe care le cunoaştem deja din 2012. Atunci, liderii USL vor trebui să ia o decizie dacă se merge înainte cu referendumul de modificare, indiferent de decizia Curţii, pentru că şi riscul de eşec este un risc semnificativ, pe care liderii USL vor trebui să-l cuantifice, să-l analizeze ca şi consecinţe politice".

"Sper din toată inima ca la nivelul Curţii Constituţionale să nu se aplece urechea la şuşoteli politice şi mai degrabă să se aplice o decizie şi o analiză care să permită de fapt organizarea de referendumuri în România, pentru că dacă rămânem la 50% plus unu, este practic imposibil să validăm prin referendum orice sau mai degrabă nimic în România", afirmă el.

 

Guvernul, obligat să organizeze referendumul lui Traian Băsescu

 

Este obligat Guvernul să organizeze noul referendum dorit de preşedintele Traian Băsescu? "Da, da, este o prerogativă constituţională a preşedintelui, poate convoca un referendum pe o temă pe care o poate alege şi poate stabili şi cadenţa şi calendarul derulării. Guvernul este pur şi simplu obligat de către Constituţie să organizeze referendumul, atunci când preşedintele decide şi pe tema pe care preşedintele o decide", răspunde Mircea Geoană.

Întrebat dacă Parlamentul va fi obligat să ţină cont de rezultatele acestui eventual referendum dorit de preşedinte, senatorul PSD a răspuns: "Este la fel de facultativ ca şi primul sau ar fi la fel de facultativ ca şi primul. Nu există o obligaţie, pentru că este un referendum consultativ, facultativ. Este important politic, dar deciziile nu sunt obligatorii, pentru că în mod evident şi decizia Parlamentului este suverană. Dacă am organiza un referendum azi în România, cu reputaţia prăbuşită a Parlamentului României şi am spune "haideţi fără Parlament azi în România", eu cred că ar fi o majoritate în România să voteze să scăpăm odată de toţi ăştia care dorm pe acolo, mănâncă banii statului de pomană şi fac legi strâmbe şi mai sunt şi corupţi pe metru pătrat mai mult decât este acceptabil. Deci nu poţi să spui că orice teză care este pe placul opiniei publice este automat o teză pe care un stat de drept, o democraţie, o societate rânduită trebuie să le accepte".

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei şi pragul de prezenţă la referendum