Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Geoană: Parlamentul ar putea adopta la toamnă o nouă hotărâre mai flexibilă privind Kosovo

România nu poate rămâne ca soldatul japonez, ultimul în tranşee, dacă Serbia şi Kosovo îşi vor normaliza relaţiile. O spune la RFI senatorul PSD, Mircea Geoană. Fostul ministru de Externe se aşteaptă ca Parlamentul de la Bucureşti să adopte la toamnă o nouă hotărâre privind Kosovo.

Mircea Geoană declară că poziţia României de nerecunoaştere a provinciei Kosovo a fost una corectă: "Eu am fost printre actorii politici din România şi în plan internaţional care au susţinut în urmă cu câţiva ani de zile acea declaraţie a Parlamentului şi chiar am fost unul dintre autorii ei, în care din punct de vedere principial România trebuia să fie foarte rezervată şi foarte prudentă faţă de crearea de noi entităţi, cu riscul de a crea precedente periculoase la nivel internaţional. Deci din punct de vedere principial, poziţia României a fost una corectă".

România nu trebuie să fie ultima ţară care recunoaşte Kosovo, crede senatorul PSD: "Când Serbia şi Kosovo vor începe să restabilească un dialog şi în care drumul european al Serbiei şi al Kosovo, ca provincie pentru noi, ca stat pentru majoritatea statelor UE şi NATO, vor începe să capete contur, în clipa respectivă România nu poate să rămână ca soldatul japonez, ultimul în tranşee după ce războiul se va fi terminat".

 

O poziţie mai "flexibilă" privind recunoaşterea Kosovo

 

Mircea Geoană apreciază că Parlamentul de la Bucureşti va juca un rol important în recunoaşterea Kosovo: "Cred că a venit clipa ca prin efortul pe care cele două capitale l-au făcut, Priştina şi Belgradul, prin faptul că şi Comisia Europeană a dat un semnal cu privire la începerea discuţiilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, cred că trebuie să declanşăm, în opinia mea, la început în Parlament şi faptul că premierul Ponta a fost în Parlament să discute acest subiect arată că Guvernul României nu doreşte să bruscheze lucrurile, se întoarce către Parlament, care a adoptat o declaraţie în 2008, cred, care leagă Guvernul României de nerecunoaştere. Cred că pasul pe care-l va face statul român, evident şi Preşedinţia are un rol important în decizia finală, este o revenire graduală, care să însoţească de fapt recunoaşterea Kosovo de către România de acest progres în relaţia bilaterală între Belgrad şi Priştina şi de drumul european al Serbiei şi al Kosovo, care reprezintă elementele pe care noi le considerăm importante".

Parlamentul României îşi va flexibiliza poziţia la toamnă, spune senatorul PSD: "Mă aştept ca în această toamnă, în primă etapă în Parlamentul României să existe o nouă hotărâre a Parlamentului, care să flexibilizeze puţin poziţia şi să permită Guvernului mai multă maleabilitate în abordarea acestei probleme, calendarul rămânând evident la decizia Executivului şi când spun Executiv mă refer şi la Preşedinţie şi la Guvernul României şi la Ministerul de Externe, în mod evident".

Premierul Victor Ponta afirma recent că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo. În UE există cinci ţări care nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru.

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre recunoaşterea Kosovo de către România