Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Victoria lui al-Assad, contestată şi stropită cu sânge

al_assad.jpg

Sursa foto : Reuters

Scrutin extrem de controversat: preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru un nou mandat de şapte ani, obţinând 88,7% din voturi la alegerile prezidenţiale din Siria. Anunţul a fost făcut noaptea trecută de preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Laham. Realegerea liderului sirian a fost evident considerată drept sfidare de către comunitatea internaţională.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Siria e cu atât mai halucinant într-o ţară măcinată de un conflict ce pare fără sfârşit, cu cât ceilalţi doi candidaţi, Maher al-Hajjar şi Hassan al-Nouri, au obţinut 4,3%, respectiv 3,2% din voturi.

Potrivit Damascului, la alegeri ar fi participat aproximativ 11,6 milioane de persoane, din cele peste 15,8 milioane chemate la vot, o rată de participare la rândul ei halucinantă.

France Presse admite că scrutinul s-a desfăşurat în zone controlate de regimul de la Damasc, dar avertizează că acestea nu reprezintă decât 40% din teritoriul Siriei. Simbolic oarecum, realegerea lui Bashar al-Assad a fost ea însăşi stropită cu sânge: tirurile de arme automate trase pentru "a sărbători" evenimentul au provocat moartea a trei persoane la Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Alte zeci de persoane au fost rănite.

Occidentul, cum era de aşteptat, consideră alegerile organizate în Siria drept o "farsă" şi o "ruşine". Ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat că realegerea lui al-Assad nu-i conferă legitimitate acestuia, în condiţiile în care alegerile au fost o "insultă pentru sirienii care doresc libertatea şi o schimbare politică reală". "Organizarea unui scrutin în asemenea circumstanţe este doar un mod de a-şi menţine regimul dictatorial", a continuat ministrul, amintind că Siria e plină de victimele regimului.

Departamentul de Stat american a calificat şi el alegerile drept o "ruşine". "Bashar al-Assad nu mai are nicio credibilitate în prezent", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

 

OIAC cere insistent distrugerea arsenalului chimic

 

În acest context, coordonatoarea ONU pentru dezarmarea chimică a Siriei a îndemnat din nou Damascul să evacueze ultimele containere cu arme chimice. Aproximativ 7,2% din arsenalul de arme chimice siriene se află în continuare în Siria, a declarat Sigrid Kaag, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Naţiunilor Unite de la New York.

Autorităţile siriene susţin însă că materialele toxice sunt pregătite, dar nu pot fi evacuate, din motive de securitate. În baza acordului ruso-american încheiat în septembrie 2013 şi aprobat de ONU, Siria s-a angajat să-şi distrugă în întregime arsenalul de arme chimice până la 30 iunie.