Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Debarcarea din Normandia: Hollande şi Obama au adus un omagiu soldaţilor americani

debarcarea_normandia_obama_hollande_adus_omagiu_soldatilor_americani.jpg

François Hollande şi Barack Obama (Foto: Reuters)

François Hollande şi Barack Obama au adus un omagiu soldaţilor americani care au murit în timpul debarcării din Normandia. Evenimentul de vineri a avut loc în timpul unei ceremonii la cimitirul din Colleville-sur-Mer, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor, potrivit AFP.

"Când lumea vă face să deveniţi cinici, opriţi-vă o secundă şi gândiţi-vă la aceşti bărbaţi", a declarat emoţionat preşedintele american, Barack Obama, în cimitirul din Colleville-sur-Mer.

"Am acţionat pentru transformarea vechilor adversari în noi aliaţi. Am construit o nouă prosperitate. De la vestul la estul Europei. Din America de Sud în Asia de sud-est: 70 de ani de mişcări democratice care s-au propagat", a declarat şeful Casei Albe.

Anterior, preşedintele francez François Hollande le-a adus un omagiu soldaţilor americani: "Franţa nu va uita niciodată ce le datorează militarilor şi Statelor Unite".

"Celebrăm astăzi o dată memorabilă a istoriei noastre, în care popoarele noastre s-au unit în aceeaşi luptă, cea a libertăţii", a declarat preşedintele francez.

Circa 130 de mii de soldaţi au debarcat în Normandia pe 6 iunie 1944. Bătălia din Normandia s-a soldat cu 37 de mii de morţi în rândul aliaţilor şi aproape 60 de mii în rândul germanilor.

Dejunul celor 20 de şefi de stat şi de guverne va avea loc vineri la Castelul Bénouville, un simbol al Renaşterii. Pe lângă Hollande, Putin, Obama şi Merkel sunt prezenţi regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

Cei 20 de şefi de stat şi de guverne se reunesc la o ceremonie internaţională, pe Sword Beach, în prezenţa a aproximativ şapte mii de persoane, dintre care circa o mie sunt foşti combatanţi din ziua debarcării în Normandia, pentru a asista la o scenografie ce evocă evenimentele din 1944.

Angela Merkel se va reculege după-amiază la Cimitirul din Ranville, unde sunt înmormântaţi soldaţi germani.

La ora locală 17 va fi adus un omagiu combatanţilor polonezi, în prezenţa preşedinţilor Bronislaw Komorowski şi François Hollande, la Cimitirul Urville-Langannerie, unde sunt înmormântaţi 650 de militari polonezi.