Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Partidul Comuniștilor din R.Moldova riscă să se scindeze până în toamnă

Partidul Comuniștilor din R.Moldova riscă sa se destrame până la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. O spune la RFI, comentatorul politic, Bogdan Țârdea, după ce fostul deputat comunist și ideolog principal al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk a atenționat asupra faptului că prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc ar vrea să preia controlul forțat asupra PCRM înainte de scrutinul din toamnă și să-i determine pe comuniști să renunțe la victorie, după alegeri.

Bogdan Țârdea e de părere că organizații întregi ale PCRM ar putea adera la PD, vor avea lupte interne, sabotaje, iar cel mai mare  partid și cea mai eficienta mașinărie electorală ar putea ajunge pe mână unui oligarh.”Nu am avut și nu vom avea un asemenea partid cu așa performanță electorală ca PCRM”, afirmă comentatorul moldovean.

Între timp, R.Moldova se pregătește de semnarea la 27 iunie a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal amenință autoritățile de la Chișinău că dacă vor semna documentul, autonomia găgăuză își va declara independența. 

Valeria Vitu a stat de vorba cu Bogdan Țârdea pe care l-a întrebat pentru început despre pericolele care planează asupra PCRM, dar și despre șansele ca planul bașcanului Găgăuziei să fie aplicat în practică.