Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale în Iran: Moderatul Rohani, pe primul loc în primul tur

rohani-1483705f.jpg

Hassan Rohani (Sursa: www.thehindu.com)

Moderatul Hassan Rohani conduce detaşat în alegerile prezidenţiale iraniene care s-au desfăşurat vineri, obţinând 51% din sufragii, după numărarea efectuată în 65% din birourile de vot, a anunţat sâmbătă la televiziunea iraniană un reprezentant al Ministerului de Interne de la Teheran, citată de AFP și Agerpres.

23 de milioane de buletine au fost deschise, iar Rohani a obţinut 11,75 milioane de voturi în 38.621 birouri de vot din totalul de 58.764, a precizat responsabilul iranian.
Potrivit aceloraşi rezultate, pe al doilea loc se situează conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care a obţinut 3,49 milioane de voturi (15%). Fostul şef al Gardienilor Revoluţiei, Mohsen Rezai, este creditat cu 2,7 milioane de voturi (11,68%), în timp ce actualul şef al negocierilor în dosarul nuclear, Said Jalili, a obţinut 2,59 milioane de voturi (11%).

Ceilalţi doi candidaţi, fostul şef al diplomaţiei Ali Akbar Velayati şi Mohammad Gharazi, au ieşit din cursă.

Circa 50,5 milioane de iranieni au fost chemaţi vineri la urme pentru a-l alege pe succesorul actualului preşedinte Mahmud Ahmadinejad.

În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani, singurul candidat al moderaţilor şi reformiştilor, a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005). El promite flexibilitate în discuţiile cu marile puteri pentru a relaxa sancţiunile adoptate împotriva Teheranului şi care au provocat o gravă criză economică. Said Jalili sau Mohammad Bagher Ghalibaf refuză, în ceea ce-i priveşte, orice 'concesie' în acest sens.