Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Londra începe summitul împotriva violenței sexuale în conflicte

angelina-jolie.jpg

Angelina Jolie

Summitul Global pentru Eliminarea Violenței Sexuale se deschide la Londra sub co-președinția ministrului britanic de externe, William Hague, și a actriței Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați. Întâlnirea reunește reprezentanți ai 141 de state, organizații internaționale, non-guvernamentale și activiști cu scopul de a crea o mișcare ireversibilă către renunțarea la folosirea violului și a violenței sexuale în conflicte.

La conferință au fost invitate să participe toate statele care au semnat în septembrie trecut la ONU Declarația privind angajamentul de eliminare a violenței sexuale în conflicte. 

Acum, scopul declarat al organizatorilor este identificarea acțiunilor practice pe care trebuie să le ia comunitatea internațională pentru oprirea acestui flagel.

Potrivit ministerului britanic de externe există patru direcții de acțiune:

- Îmbunătățirea investigațiilor/documentației despre violența sexuală în conflicte;

- Acordarea de asistență și măsuri reparatorii pentru supraviețuitorii violenței sexuale, inclusiv copiilor;

- Promovarea egalității între sexe în cadrul tututor eforturilor de pace și securitate;

- Îmbunătățirea cooperării strategice internaționale.

Angelina Jolie are o implicare de lungă durată în combaterea flagelui violenței sexuale în conflicte.

Debutul ei regizoral a avut loc în 2011 cu filmul “Țara sângelui și a mierii”, care abordează drama violențelor și crimelor împotriva femeilor în războiul civil din Bosnia.

Ea a vizitat tabere de refugiați din lumea întreagă, iar în Afganistan  a înființat o școală pentru fete în anul 2013.

Recent, Angelina Jolie a luat atitudine față de răpirea a 200 de fete de către grupul fundamentalist islamic Boko Haram din Nigeria.

Sunt absolut revoltată, iar gândul că sunt chiar în acest moment terorizate, molestate și vândute mă înfurie și depășește orice înțelegere”, a spus Angelina Jolie.

Violența sexuală în conflicte a devenit o țintă a ONU în anul 2008, când Consiliul de Secuiritate a adoptat rezoluția 1820, care condamnă folosirea violului și a oricăror violențe de natură sexuală în cursul unor conflicte, afirmând că violul poate constitui o crimă de război, crimă împotriva umanității sau act constitutiv în raport cu genocidul.

Doar în ultimii 25 de ani în cursul a mai multor conflicte numărul de violuri a fost considerabil, De pildă, în Bosnia se estimează că 20000 de femei musulmane au fost violate în prima jumătate a anilor ’90, în Republica Democratică Congo numărul estimat al victimelor este de 200000 în 10 ani, în Ruanda au avut loc în 1994 circa 500000 de violuri, iar azi în războiul civil din Siria violul și violența sexuală sunt folosite pe scară largă.