Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Delegaţi la summit-ul G8, spionaţi?

Pregătirile summit-ului G8 au fost stânjenite de un scandal provocat de dezvăluirile lui Edward Snowden, fost angajat al NSA (National Security Agency/Agenţia Naţională de Securitate). El a afirmat că Londra ar fi spionat delegaţi la G20, în cursul reuniunilor din aprilie şi septembrie 2009, deci ar putea oricând să apeleze la aceste practici.

Documente furnizate de Snowden şi intrate în posesia The Guardian ar arăta că Agenţia britanică pentru servicii secrete ar fi utilizat "capacităţi revoluţionare în domeniul informaţiilor" pentru a controla comunicaţiile personalităţilor care au participat la summiturile precedente organizate în metropola britanică. Serviciile de informaţii guvernamentale au instalat Internet cafeuri "capcană" pentru invitaţi, unde puteau sa intercepteze comunicaţiile şi să supravegheze e-mailuri şi apeluri telefonice efectuate pe telefoane BlackBerry.

Agenţia a instalat, de asemenea, un dispozitiv ce îi perimitea să ştie când se contactau delegaţii unii pe alţii şi ar fi vizat anumite personalităţi, în special pe ministrul turc al Finanţelor. Şi calculatoarele sud-africane au fost obiectul unei atenţii speciale.

Cel mai grav însă, potrivit documentelor citate de The Guardian, serviciile britanice ar fi primit un raport de la instituţia americană omologă, National Security Agency NSA, despre tentativele sale de a-l asculta pe preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, într-un apel telefonic prin satelit la Moscova. Potrivit unui document  datat în ianuarie 2009, ordinul de culegere de informaţii de la delegaţi G20 provenea de la un nivel superior al Guvernului, condus la vremea respectivă de premierul laburist Gordon Brown.