Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale în Israel. Cine va fi noul Shimon Peres?

alegeri_prezidentiale_israel_cine_noul_shimon_peres.jpg

Shimon Peres (Foto: Reuters/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)

Noul preşedinte al Israelului va fi ales marţi de Parlament. Cei cinci candidaţi înscrişi în alegerile prezidenţiale sunt consideraţi nişte figuri şterse pe lângă reputaţia de care se bucură preşedintele actual, Shimon Peres, potrivit AFP.

Favorit este Reouven Rivlin, un fost preşedinte al Knesset-ului, adică Parlamentul israelian şi membru Likud, partidul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu. Votul ar putea aduce însă surprize, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Nici Rivlin şi nici Dalia Dorner, Meir Sheetrit, Dalia Itzik şi Daniel Shechtman, ceilalţi patru candidaţi, nu se pot compara însă cu preşedintele în exerciţiu, Shimon Peres, remarcabil de activ la vârsta de 90 de ani şi cu o popularitate excepţională pe final de mandat.

Ultimul supravieţuitor al generaţiei "părinţilor fondatori ai naţiunii", Shimon Peres nu a ezitat să fie un jucător activ în politica israeliană, în ciuda faptului că preşedintele ţării are mai degrabă un rol simbolic. El a riscat să fie perceput adesea ca singurul opozant al premierului Benjamin Netanyahu.

În dosare extrem de sensibile, ca procesul de pace cu palestinienii, relaţiile strategice cu Statele Unite şi programul nuclear iranian, Peres a continuat să-l contrazică pe şeful Executivului.

El a denunţat recent, în termeni extrem de duri, insistenţa lui Netanyahu de a-i cere preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, să recunoască Israelul ca "stat evreu", o revendicare respinsă de către palestinieni, care o consideră "inutilă".

Aceste luări de poziţie i-au adus lui Shimon Peres o reputaţie de "înţelept", pe lângă o popularitate internaţională remarcabilă, în contrast cu izolarea tot mai mare a lui Benjamin Netanyahu.