Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Abdicarea Regelui Juan Carlos, aprobată de deputații spanioli

juan_carlos_regele_spaniei_sursa__reuters_dani_pozo_pool.jpg

Regele Juan Carlos (FOTO: REUTERS/Dani Pozo/Pool)

Deputații spanioli au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos. Legea, care menționează și succesiunea la tron pentru prințul moștenitor Felipe, va fi supusă la vot și în Senat, în 17 iunie. Ulterior, ea va fi promulgată de Regele Juan Carlos, iar prințul Felipe va deveni regele Felipe al VI-lea, pe 19 iunie, amintește Agerpres.

La cererea partidului de stânga pro-republican Izquierda Unida, deputații au votat pe rând, în picioare și cu voce tare, după ce au respins cele cinci amendamente privind organizarea unui referendum cu privire la viitorul monarhiei.

Membrii Partidului Popular, de dreapta, la putere în Spania, și cei ai Partidului Socialist au votat textul cu o majoritate covârșitoare, după ce șeful guvernului, Mariano Rajoy, a declarat că 'monarhia este cel mai bun simbol al unității statului'.

Liderul opoziției socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, a cerut la rândul său votarea textului, exprimându-și 'loialitatea' față de Constituția din 1978, care, după dictatura lui Franco, a pus bazele Spaniei democratice, 'deschizând calea către pace și coabitare'.

În pofida acestei majorități covârșitoare, în hemiciclu s-au făcut auzite și voci disonante, în special din partea Izquierda Unida sau a separatiștilor republicani catalani ai ERC, care au respins textul, în timp ce alții s-au abținut, între care și naționaliști conservatori catalani ai CiU și basci ai PNV.

În acest peisaj complex, cei care cer organizarea unui referendum pentru a decide cine va fi șeful statului, un președinte sau un rege, nu pun neapărat în cauză monarhia, asociată în Spania unei noi ere democratice după dictatura lui Franco, așa cum reiese dintr-un sondaj publicat duminică de cotidianul de centru-stânga El Pais.

O proporție de 62% din respondenți au afirmat că doresc un referendum. Dar, dacă ar trebui să se pronunțe, 49% au declarat că ar alege monarhia cu Felipe de Asturias drept rege, față de 36% care s-ar pronunța pentru republică.