Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama la Berlin: Sper că reconcilierea din Afganistan va continua

obama-berlin-sper-reconcilierea-afganistan-continua.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele american, Barack Obama şi-a exprimat speranţa, miercuri la Berlin, că procesul de reconciliere în Afganistan va continua. Asta în ciuda reacţiei dure a administraţiei de la Kabul la discuţiile directe între Washington şi talibani, potrivit AFP.

Guvernul afgan a anunţat miercuri suspendarea negocierilor cu Statele Unite privind acordul bilateral de securitate. Anunţul a venit după ce Washingtonul a confirmat iniţierea de discuţii directe cu insurgenţii talibani.

"Sper că procesul de reconciliere va continua, în pofida acestor probleme", spune Barack Obama, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Şeful Casei Albe a refuzat pe de altă parte să precizeze natura noului ajutor american acordat rebelilor sirieni, după ce oficialii SUA au sugerat că ar putea avea loc livrări de arme uşoare. "Nu pot şi nu vreau să comentez detaliile programului nostru legat de Opoziţia siriană", declară Obama.

În altă ordine de idei, preşedintele susţine că serviciile de informaţii americane nu "scotocesc" în mesajele electronice ale cetăţenilor europeni sau americani. Declaraţia vine în contextul în care programul PRISM al NSA (National Security Agency) a provocat polemici în Germania.