Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barroso: Sperăm că nu vor exista consecinţe negative asupra relaţiilor moldo-ruse după semnarea Acordului de Asociere

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent la Chişinău şi-a exprimat speranţa că Rusia va continua să fie un partener important pentru Republica Moldova şi după semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, astfel încât să nu existe consecinţe negative asupra relaţiilor economice moldo-ruse.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Jose Manuel Barroso consideră că ar trebui găsit un consens în societate, iar cetățenii din Transnistria și Găgăuzia, care se opun semnării Acordului de Asociere, să recunoască importanța acestui document. "Doar societatea poate decide ce își dorește. Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în parcursul european. Nu există nici un dubiu că Republica Moldova este o țară europeană. Pe măsură ce ne apropiem în relațiile noastre, beneficiile europene vor deveni mai tangibile. Posibilitatea moldovenilor de a călători fără vize este un exemplu concret în acest sens", susține preşedintele Comisiei Europene.

Referindu-se la apropiata semnare a Acordului de Asociere, din 27 iunie, șeful Comisiei Europene a menționat că nu este un document pur diplomatic și politic, ci presupune mult mai mult, menirea lui fiind de a apropia cetățenii europeni de cei din Republica Moldova. "Moldovenii își doresc un viitor mai bun, să trăiască în pace, educație bună, sănătate și acest lucru ni-l dorim și noi în UE", a punctat președintele CE.

Chiar dacă Republica Moldova semnează în două săptămâni Acordul de Asociere, autoritățile de la Chișinău trebuie să continuă reformele în domeniul justiției, afacerilor interne, să combată corupția și pe mai departe vor avea susținerea europenilor pentru a face acest lucru, a conchis Barroso.

Înainte de a face declarații pentru presă, Jose Manuel Barroso și premierul Iurie Leancă au semnat patru Acorduri de finanțare între Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, în domeniul energetic şi al dezvoltării rurale, în valoare de peste 50 de milioane de euro.

Potrivit lui Barroso, UE va dubla cotele de export la fructe și legume din Republica Moldova, iar pe parcursul acestui an, comunitatea europeană va oferi o asistență financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, dintre care 30 de milioane vor fi folosite pentru realizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

La Chișinău, Jose Manuel Barroso participă joi la Conferința Investițională Republica Moldova–Uniunea Europeană. De asemenea, președintele Comisiei Europene are stabilite întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Corman şi cu liderii grupurilor parlamentare. El se va întâlni și cu comuniștii. La final, Jose Manuel Barroso se va întâlni cu președintele Republici Moldova, Nicolae Timofti.

Oficialul european va pleca în a doua jumătate a zilei de joi în Georgia, iar ultima vizită a şefului CE va fi vineri în Azerbaidjan.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre vizita lui Jose Manuel Barroso în Republica Moldova