Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen rămâne fără imunitate parlamentară

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ridicarea imunităţii eurodeputatei de extremă dreaptă Marine Le Pen a fost votată miercuri de Comisia Juridică a Parlamentului European. Marine Len Pen se poate prezenta astfel în faţa unui judecător de instrucţie în Franţa, unde se consideră că a făcut afirmaţii şocante.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Cu o majoritate covârşitoare, colegii deputatei europene Marine Le Pen au votat în favoarea ridicării imunităţii acesteia.

Va urma acum un vot în plenara Parlamentului European, în data de 2 iulie, care este aşteptat să se petreacă de aceeaşi manieră. Din acel moment, aparatul judiciar se poate pune în mişcare şi asta în urma unei plângeri depuse de o societate, care o consideră responsabilă de "incitare la ură rasială".

Afacerea îşi are începuturile în 2010, când aflată în campanie electorală pentru prezidenţialele franceze, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, a făcut un număr de afirmaţii şocante. Astfel, ea a comparat invazia trotuarelor din Franţa de către musulmanii care-şi fac rugăciunile cu ocupaţia nazistă a Franţei.

Ridicarea imunităţii sale, când va deveni efectivă în data de 2 iulie, nu va da însă naştere unor probleme pentru deputata de extremă dreaptă, întrucât câteva vicii de procedură au fost deja remarcate.

În primul rând, asociaţia care a depus plângerea nu avea indicat în statutul său la acea dată posibilitatea de a face o astfel de acţiune. Statutul său a fost amendat doar după depunerea plângerii, ceea ce poate duce de fapt la o imposibilitate de a considera cazul.

În al doilea rând, incitarea la ură rasială nu este probabil cel mai bun motiv pentru a o critica pe Marine Le Pen, ea exprimându-se împotriva musulmanilor, a unei comunităţi religioase şi nu împotriva unei alte rase umane. De aceea se crede că afacerea se va stinge repede şi nu în defavoarea doamnei Le Pen.

Este pentru a doua oară când un membru al familiei Le Pen îşi vede ridicată imunitatea parlamentară. La începutul anilor 2000, tatăl lui Marine, Jean-Marie Le Pen, pe atunci deputat european şi el, a intrat în atenţia justiţiei, după ce a ars o palmă unei deputate socialiste franceze.

Cereri pentru ridicarea imunităţii parlamentare se primesc des la Parlamentul European, unde afaceri de acest gen au devenit aproape o rutină. Deputaţii europenii îşi pot vedea imunitatea ridicată, pentru ca justiţia să-şi urmeze cursul, în cazul în care au săvârşit fapte reprobabile, dar şi în cazul unor afirmaţii considerate deplasate şi făcute în calitate de deputat european.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre imunitatea lui Marine Le Pen