
Politică
Marine Le Pen rămâne fără imunitate parlamentară
default.png

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Cu o majoritate covârşitoare, colegii deputatei europene Marine Le Pen au votat în favoarea ridicării imunităţii acesteia.
Va urma acum un vot în plenara Parlamentului European, în data de 2 iulie, care este aşteptat să se petreacă de aceeaşi manieră. Din acel moment, aparatul judiciar se poate pune în mişcare şi asta în urma unei plângeri depuse de o societate, care o consideră responsabilă de "incitare la ură rasială".
Afacerea îşi are începuturile în 2010, când aflată în campanie electorală pentru prezidenţialele franceze, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, a făcut un număr de afirmaţii şocante. Astfel, ea a comparat invazia trotuarelor din Franţa de către musulmanii care-şi fac rugăciunile cu ocupaţia nazistă a Franţei.
Ridicarea imunităţii sale, când va deveni efectivă în data de 2 iulie, nu va da însă naştere unor probleme pentru deputata de extremă dreaptă, întrucât câteva vicii de procedură au fost deja remarcate.
În primul rând, asociaţia care a depus plângerea nu avea indicat în statutul său la acea dată posibilitatea de a face o astfel de acţiune. Statutul său a fost amendat doar după depunerea plângerii, ceea ce poate duce de fapt la o imposibilitate de a considera cazul.
În al doilea rând, incitarea la ură rasială nu este probabil cel mai bun motiv pentru a o critica pe Marine Le Pen, ea exprimându-se împotriva musulmanilor, a unei comunităţi religioase şi nu împotriva unei alte rase umane. De aceea se crede că afacerea se va stinge repede şi nu în defavoarea doamnei Le Pen.
Este pentru a doua oară când un membru al familiei Le Pen îşi vede ridicată imunitatea parlamentară. La începutul anilor 2000, tatăl lui Marine, Jean-Marie Le Pen, pe atunci deputat european şi el, a intrat în atenţia justiţiei, după ce a ars o palmă unei deputate socialiste franceze.
Cereri pentru ridicarea imunităţii parlamentare se primesc des la Parlamentul European, unde afaceri de acest gen au devenit aproape o rutină. Deputaţii europenii îşi pot vedea imunitatea ridicată, pentru ca justiţia să-şi urmeze cursul, în cazul în care au săvârşit fapte reprobabile, dar şi în cazul unor afirmaţii considerate deplasate şi făcute în calitate de deputat european.