Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andreea Paul: Reducerea CAS fără o justă pregătire este o capcană electorală

PDL nu va susţine în Parlament reducerea CAS, dacă măsura ascunde o politică fiscală agresivă pentru anul 2015, ce va fi anunţată după alegerile prezidenţiale. Iată ce declară la RFI prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul.

Contribuţiile de Asigurări Sociale (CAS) vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 de milioane de lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat joi seară premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

Andreea Paul califică măsura drept o capcană electorală: "Ştim cu toţii că impozitarea muncii este cea mai importantă povară cu care se confruntă întreprinzătorii, însă a propune diminuarea CAS fără o justă pregătire este o capcană electorală şi o bombă cu efect întârziat. Guvernul ne spune să dormim liniştiţi, că au acoperire pentru ultimele trei luni din acest an, adică în plină campanie electorală, dar nu spun nimic despre anul următor. Şi mă întreb de ce? E liniştea electorală cumpărată cu minciună, înainte de furtuna fiscală care va exploda la adoptarea noului buget pentru anul 2015, imediat după alegerile prezidenţiale? Bănuiesc că da. Şi avertizez că guvernarea de stânga, cuplul PP, Ponta-Petrescu, vrea să omoare cota unică de 16% şi cred că se gândesc să introducă impozitarea progresivă de la 16% în sus, invocând nevoia de a echilibra veniturile şi cheltuielile".

 

"Se impun măsuri suplimentare"

 

Prim-vicepreşedintele PDL precizează că "pentru a diminua evaziunea fiscală din munca la negru şi pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă, sunt convinsă că trebuie să reducem CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, în paralel cu alte trei măsuri luate la pachet. Şi asta înseamnă să ai viziune şi cunoaştere. Cele trei măsuri ţin de plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale la trei salarii medii pe economie şi asta-ţi readuce salariile mari în economia albă, respectiv reducerea bazei impozabile pentru salariile mici, cu deducerea personală şi asta-ţi aduce salariile mici în economia albă şi a treia măsură, extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit".

Cum va vota PDL în Parlament, în favoarea sau împotriva acestui proiect privind reducerea CAS? "Depinde foarte mult cum va fi fundamentat. Dacă el ascunde o politică fiscală agresivă pentru anul 2015, ce va fi anunţată după alegerile prezidenţiale, atunci când vom dezbate bugetul pentru anul 2015, cred că nu vom susţine o astfel de măsură. Dar în situaţia în care diminuarea cu cinci puncte procentuale este însoţită de acest pachet de încă trei măsuri, atunci sunt convinsă că vom susţine reducerea CAS cu cinci puncte procentuale", răspunde Andreea Paul.